Acuamed i el Centre Canari de l’Aigua presenten la Guia per a la remineralització de les aigües dessalades

30/09/2010

El VIII Congrés Aedyr reuneix a Barcelona a importants experts en matèria de desolació


  • Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les prioritats d’Acuamed de formentar, difrondre i col·laborar en projectes d’I+D+i al sector de la dessalació

Acuamed i la Fundació Centre Canari de l'Aigua van presentar, en el marc del VIII Congrés que l'Associació Espanyola de Dessalació i Reutilització (AEDyR), que se celebra aquests dies a Barcelona, les principals conclusions i dades incloses en la Guia per a la Remineralització de les Aigües Dessalades, editada per Acuamed en el marc del conveni de col·laboració que mantenen ambdues institucions. Es tracta d'una iniciativa pionera en aquesta matèria, ja que proporciona indicacions i abundant material científic al voltant de les característiques, qualitat i adequació de l'aigua per al subministrament d'aquest tipus de recurs hídric.

Miguel García, d'Acuamed, i Manuel Hernández Suárez, de la Fundació Centre Canari de l'Aigua i autor de la Guia, van explicar als assistents del Congrés, dins la jornada específica dedicada a la dessalació, els punts més rellevants d'un manual que té com a finalitat no només facilitar els conceptes necessaris per a l'avaluació de les aigües dessalades i remineralitzades, sinó també indicacions destinades a determinar quin són els paràmetres òptims per a la seva remineratlizació.

En aquest sentit, va explicar Miguel Garcia, Acuamed ja és un referent en la promoció de projectes de dessalació tant dins com fora de les nostres fronteres. Amb iniciatives com la de publicar aquesta Guia – a destacar que és la seva segona edició i en bilingüe -“vol ser també un model en la promoció de la millora tecnològica del sector". S'emmarca, a més, dins les prioritats d'Acuamed de fomentar, difondre i col•laborar en projectes de R+D+I en el sector de la dessalació.

“El sector de dessalació a Espanya compta amb les empreses més significatives a nivell mundial, la gestió de les quals es troba arrelada en criteris de seguretat, medi ambient i qualitat”, va assenyalar el representant d'Acuamed. De fet, les plantes dessaladores ja compten amb una llarga llista d'avançades eines de control de processos, que comprenen des de mecanismes per assegurar la qualitat de l'aigua pretractada, analitzadors de xarxes que detecten deficiències en el senyal elèctric, o controls en el medi marí per aturar l'emissió de salmorra si es superen certs límits fixats al DIA.

Així mateix, s'ha avançat molt en algunes àrees, com les de pretractaments físics i químics de l'aigua de mar, eficiència de les membranes o en la reducció de consums energètics, mitjançant el desenvolupament dels elements de recuperació d'energia en alta pressió.
Tanmateix, fins al moment no s'havien establert estàndards suficientment clars de qualitat per a l'aigua dessalada, ni eines de control del producte acabat. Per això, la Guia és una innovadora eina de consulta, dirigida tant a tècnics i professionals de la dessalació com a usuaris d'aquest tipus de recurs.

En la mateixa, poden trobar des dels conceptes necessaris per a l'avaluació d'aquestes aigües (pH, TDS, alcalinitat, duresa, LSI i altres índexs), fins als criteris per a una correcta remineralització, per tal d'aconseguir un aigua estable i respectuosa amb els materials pels quals circula, ja siguin plàstics, metàl·lics o formigons. Així mateix, aclareix certes interpretacions analítiques, sobretot amb referència a un índex tan important i àmpliament utilitzat com és l'índex de Langelier.

El VIII Congrés d'Aedyr, reuneix, durant els dies 28, 29, 30 de setembre i 1 d'octubre, alguns dels experts més reconeguts nacionals i internacionals en matèria de dessalació i reutilització d'aigües. Està dirigit als actors implicats en el sector de l'aigua i serveix com a fòrum de diàleg i comunicació entre els diversos col·lectius que operen en aquest important mercat. Va ser inaugurat en el seu primer dia, dedicat a la dessalació, per Marta Moren, directora general de l'Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí; Imma Mayol, tinent alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable de l'àrea de Medi ambient; Manuel Hernández, director de l'Agència Catalana de l’Aigua i Manuel Rubio, president d'AEDyR.