El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM destaca la importància de la producció de fruites i hortalisses a Catalunya

El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM destaca la importància de la producció de fruites i hortalisses a Catalunya
<br/>

30/09/2010

En Lleida


Josep Puxeu i el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, han inaugurat aquest dijous la 56a Fira de Sant Miquel i el 25è Saló Eurofruit.

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Josep Puxeu, i el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, han inaugurat aquest dijous la 56 Fira de Sant Miquel i el 25 Saló Eurofruit.

D'aquesta manera, Josep Puxeu ha destacat que Lleida lidera la producció de fruita dolç a Espanya, assolint el 44% de la producció nacional de poma i el 50% de pera, i ha ressaltat el pes de la producció de fruita i hortalisses en la agricultura catalana, que suposa el 62% de la seva producció vegetal.

A més, ha analitzat la situació de les exportacions de fruita dolça a Lleida que, el 2009, van suposar una facturació per damunt dels 170 milions de euros, dels quals el 68% es va correspondre al grup de les fruites d'os (principalment préssec, nectarina i pruna).

Així mateix, Josep Puxeu ha incidit en el pla de reconversió de fruita dolça del MARM que, des de 2006, fomenta l'adequació de produccions a la demanda del mercat. En aquest sentit, ha recalcat que Catalunya ha estat la comunitat autònoma més beneficiada per aquest pla amb 4.500 hectàrees reconvertides.

D'altra banda, Josep Puxeu ha aprofitat la seva visita a la Fira Agrària de Sant Miguel per recalcar en l'estabilitat de les inscripcions de maquinària durant 2010, amb un apreciable increment el juliol. A Catalunya, respecte a 2009, el nombre de tractors va créixer en un 5% i el conjunt de màquines un 35%.

D'aquesta manera, ha posat l'accent en el suport que el MARM ofereix per a la renovació del parc i promoció de noves tecnologies i maquinària, a què li ha correspost, el 2010, el 10% del pressupost per a aquestes mesures. La Fira de Sant Miquel i Eurofruit, que el 2009 va reunir 336 expositors i va rebre més de 180.000 visitants, desenvoluparà 90 activitats paral·leles entre jornades tècniques, reunions professionals, exposicions i altres actuacions relacionades amb el Congrés Gastronòmic Lleida Qualitat. Prèviament a aquesta inauguració,  Josep Puxeu i Joaquim Llena han clausurat la XXVIII Jornada de la Cooperació.