Més de 3.000 M€ en inversió per infraestructures a Catalunya

30/09/2010

Pressupostos Generals de l’Estat 2011 a Catalunya


Els pressupostos per a l’any 2011 donen ple compliment a l’Estatut de Catalunya

Catalunya és la comunitat on més inverteix l’Estat en infraestructures de transport, on destaquen gairebé mil milions per a l’AVE

El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, destaca de la presentació avui dels Pressupostos Generals de l’Estat l’augment de la dotació per a polítiques socials. Tot i haver-se presentat els pressupostos més austers de la democràcia, valora molt positivament l’esforç del Govern al destinar més de la meitat del pressupost, concretament el 58%, a mantenir , i fins i tot augmentar, les polítiques socials. L’important increment de la dotació per a beques (a Catalunya, un 8% més que l’any passat) és una mostra, segons Joan Rangel, de com el Govern d’Espanya aposta pel progrés del país invertint en educació.

En l’apartat d’infraestructures de transport, el Delegat del Govern considera clau que Catalunya continuï sent la comunitat autònoma on més inverteix l’Estat i que això permeti que es doni continuïtat a totes les actuacions estratègiques, com és el cas de la Línia d’Alta Velocitat.

De la mateixa manera, es mostra satisfet perquè aquests pressupostos donen ple compliment a l’Estatut de Catalunya.

Compliment de l’Estatut de Catalunya

Els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2011 donen ple compliment a la Disposició Addicional Tercera de l’Estat de Catalunya, que suposa dotar un import de 3.134,3 milions d’euros en inversions en infraestructures. Entre aquestes dotacions cal destacar, la inclusió de 50 milions d’euros com a transferència de capital a la Generalitat de Catalunya, en l’anualitat corresponent a l’exercici 2010, destinada al finançament del transport de ferrocarril; i una altra transferència de capital de 143 milions d’euros a l’Autoritat Metropolitana del transport per al finançament del transport regular de viatgers.

Els Pressupostos Generals de l’Estat per al proper any venen marcats, degut al marc econòmic, per l’austeritat. Tot i així, la inversió directe de l’Estat a Catalunya en infraestructures per al 2011 és de 2.546 milions d’euros, una de les més altes de tot Espanya. A més, pel que fa a la inversió per càpita la del 2011 estarà un punt per sobre de la mitjana dels anys 2005-2011.

En aquest sentit, és remarcable que la inversió destinada a Catalunya en els 7 pressupostos del Govern de Zapatero ha estat de 22.311 milions d’euros, cosa que significa un 83% més d’inversió en aquesta etapa que ens els 8 anys anteriors.

Inversions en infraestructures

El Ministeri de Foment destinarà 2.342,6 milions d’euros a actuacions a Catalunya al 2011 i, tot i l’ajust pressupostari per reduir el dèficit, es mantenen totes les actuacions prioritàries, com la construcció i posada en marxa de la Línia d’Alta Velocitat a Girona i la frontera francesa en els terminis previstos, els projectes del Pla de Rodalies o la construcció del túnel Sants-Sagrera i de l’estació de La Sagrera. I també s’ha d’afegir que, dins del Pla Extraordinari d’Inversions 2011, es preveu licitar l’accés al Port de Barcelona.

Les inversions del Ministeri de Foment es desglossen de la següent manera:

carreteres..................... 335 M€
inversió ferroviària ......1.658 M€
ports............................. 197 M€
aeroports.................... 151,6 M€

Catalunya és la tercera comunitat per volum d’inversió mediambiental i hidràulica de l’Estat al 2011 (per darrera d’Andalusia i València) amb un total de 244 milions d’euros (on van incloses les transferències de capital per a inversió).

En l’àmbit de carreteres, els pressupostos del 2011 també permetran el tancament de l’autovia Osca-Lleida (A-22) amb la posada en servei el tram en execució a Lleida; així com la continuació de les obres, estudis i projectes de l’A-7, la B-40 i l’A-27 (que en el cas del tram variant Valls-Montblanc inclou la redacció del Projecte d’Acabament de les obres i es programa la seva licitació per a successius exercicis pressupostaris).

Inversions polítiques socials

Tot i la crisi, el Govern d’Espanya continua considerant essencials les polítiques socials i a elles destina el major esforç. Pel que fa a pensions mínimes, la dotació per al proper any és de 2.350 milions d’euros. Això suposa un increment del 2,6% que al 2010 i seran 293.000 persones les que es beneficiaran d’aquest augment.

A beques es destinaran 144 milions d’euros, un 8% més que a l’any 2010 i amb 189.000 beneficiaris. I pel programa de creació de places d’educació infantil “Programa Educa3”, tot i la situació econòmica actual, es manté el mateix pressupost (17,4 milions d’euros).

Pel que fa a habitatge també es manté el programa de Renda Bàsica d’Emancipació, del qual es preveu que a Catalunya se’n beneficiïn durant l’any vinent 20.600 joves. Fins ara, han estat ja 43.600 els beneficiaris d’aquesta ajuda. 

* En el pdf de la nota s'inclou quadre de les inversions més destacades per al 2011 en infraestructures