Presentació del projecte de la nova seu de la Biblioteca Pública de Barcelona

Presentació del projecte de la nova seu de la   Biblioteca Pública de Barcelona

28/09/2010

En un solar al davant de l’estació de França


En l’acte han participat la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu

El cost previst de l’obra és de 37,4 milions de euros

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han presentat avui a la capital catalana el projecte de la nova seu de la Biblioteca Pública de Barcelona.

El Ministeri de Cultura, a través de la Gerència d’Infraestructures i Equipaments de Cultura, construirà aquesta nova seu en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona al costat de l’estació de França. La biblioteca serà gestionada per la Generalitat, com ho són les de Girona, Lleida i Tarragona. El pressupost estimat de l'obra (IVA inclòs) és de 37,4 milions d'euros i el termini d'execució serà de 36 mesos.

El 21 de juny de 2010 es va fer l'adjudicació definitiva d'aquest projecte. Una comissió de valoració formada per representants de la Gerència, de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària del Ministeri de Cultura, de l'Ajuntament, de la Generalitat i del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va valorar les 71 propostes presentades sota lema i va decidir unànimement atorgar la màxima puntuació tècnica al lema SELEE 7, donant lloc, després de l'obertura de l'oferta econòmica, a l'adjudicació a l'UTE Nitidus Arquitectes, S.L.P. i Serveis d'Arquitectura Betarq, S.L.P. encapçalats per l'arquitecte Josep Maria Miró i Gellida, per un import total (projectes i direcció d'obra) d'1.587.099,99 euros.

 

Un edifici integrat al seu entorn
La idea central per a la realització d'aquesta nova biblioteca, que tindrà una superfície aproximada de 18.000 m² construïts, és que s’integri amb el seu entorn immediat, més enllà del mateix solar. Situat en paral·lel a l'estació de França, l'edifici se situa davant del corredor verd que va des de l'Arc de Triomf fins al mar on es concentren diferents equipaments institucionals i culturals.

A més, en la seva ubicació s'ha tingut en compte el Campus de la Universitat Pompeu Fabra, que es troba a l'altra banda del Parc de la Ciutadella, i el propi Pla Director de la Ciutadella, on es preveu l'ampliació del parc i la prolongació del passeig Picasso fins al lateral de la Ronda litoral.

Una biblioteca del segle XXI
D'acord amb el programa de necessitats, en el projecte s’ha fet una atenció especial a la definició d'espais flexibles per tal de permetre que totes les zones puguin canviar els seus usos en funció de la franja horària. Així mateix, s'ha buscat l'austeritat geomètrica per generar complexitat i riquesa interior i la creació d'espais de lectura per crear àmbits dinàmics en barrejar diferents posicionaments dels usuaris.

En definitiva, s'ha buscat un model de Biblioteca Central del segle XXI perquè sigui un centre públic i social d'àmbit local, actiu, impulsor i dinamitzador, que s’adeqüi a la societat en xarxa i s’adapti a les demandes d'informació, cultura i lleure dels ciutadans.