Acuamed adjudica les sis primeres obres emmarcades en el Pla de Restitució Territorial de Flix (Tarragona) per valor de més de 3,8 milions d'euros

24/09/2010

En el consell d’administració d’aquesta societat estatal depenent del MARM


Aquestes sis adjudicacions van ser anunciades recentment pel secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM i pel Conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. 

Les obres es desenvolupen conjuntament entre el MARM, a través d'Acuamed, i la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

El consell d'administració de la societat estatals Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, dependent del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), ha adjudicat les sis primeres obres emmarcades en el Pla de Restitució Territorial per a la descontaminació de l'embassament de Flix (Tarragona).

Aquestes adjudicacions van ser anunciades recentment pel secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del MARM, Josep Puxeu, i pel conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar.

D'aquesta manera les obres, que suposen una inversió conjunta de més de 5 milions d'euros, es desenvoluparan de manera conjunta entre ambdues institucions.

Els projectes englobats en aquest Pla de Restitució Territorial, els primers del total de 58 obres que Acuamed té encomanades en aquest marc, són els següents:

- Millora de l'Estació de Tractament d'Aigües Potables i les instal·lacions de la Mancomunitat de POVIBA (Terra Alta). Adjudicat a Comsa Emte Medi ambient, S.L., per 806.000 euros.

- Nou dipòsit regulador i conduccions associades per al proveïment de Móra d´Ebre (Ribera d´Ebre). Adjudicat a Constructora de Calaf, S.A., per 649.600 euros.

- Nou dipòsit regulador per al proveïment d'Ascó (Ribera d´Ebre). Adjudicat a Benito Arnó i Fills, S.A., per 595.800 euros.

- Nou dipòsit regulador per al proveïment del municipi de Tivenys (Baix Ebre). Adjudicat a Hidrocanal, S.L., per 199.500 euros.

- Connexió entre els dipòsits de Residència i Mig Camí, a Tortosa (Baix Ebre). Adjudicat a Emcofa, S.A.U., per 481.400 euros.

- Equipament dels pous del Rastre i conducció fins al dipòsit de Residència, a Tortosa (Baix Ebre). Adjudicat a TAU Enginyeria i Construccions Especials, S.A., per 1,17 milions d'euros.

Aquestes adjudicacions, que suposen un important pas endavant en l'execució de Pla de Restitució Territorial de l'Ebre, que compta amb una inversió total de més de 57 milions d'euros, garanteix la seguretat dels proveïments amb aigua de qualitat a més de 185.000 persones dels municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta, situats a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre aigües avall de la localitat de Flix.

Aquests municipis, inclosos entre els 71 del Pla de Restitució, es classifiquen en tres grups: el primer inclou els municipis riberencs cuya captació està o pot estar influïda pel riu Ebre; el segon, els municipis riberencs cuya captació, en principi, no està influïda pel riu Ebre però es troben aigües avall de l'embassament i, finalment, un tercer, compost pels municipis pertanyents a les comarques catalanes del riu Ebre (Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta) cuya distància al riu no sigui superior a 15 quilòmetres en línia recta.

Així, les actuacions vinculades amb les localitats del primer i segon grup seran finançades i executades pel MARM a través d'Acuamed, mentre que les de les localitats de tercer grup seran assumides pel departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Encara que els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix executat avui dia es realitzen baix les mesures més rigoroses de seguretat, s'estan potenciant les infraestructures de proveïment per tal d'assegurar que cap municipi de la zona es veurà afectat, fins i tot, en l'improbable cas de què es produeixin incidències durant el desenvolupament dels treballs.

D'altra banda, el Consell d'Administració d'Acuamed ha adjudicat una altra obra en el Delta de l'Ebre (Tarragona). Es tracta de la Nova Estació de Bombament en la zona del Castell, a Amposta (Baix Ebre), adjudicada a Construccions Rubau, S.A., per 958.000 euros. Aquest projecte forma part de l'actuació “Programa de qualitat de les aigües del Delta de l'Ebre. Alimentació de les badies amb aigua dolça dels canals del reg, 1a fase”, integrada en el PIPDE.