Catalunya percep del MARM més de 3,3 milions d'euros dedicats a programes agrícoles, ramaders i per a la reestructuració de la vinya

22/09/2010

A la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural, celebrada a la seu del MARM


El MARM reparteix 67,8 milions d'euros entre les comunitats autònomes per a programes agrícoles, ramaders i de desenvolupament rural

Amb aquests fons es finançaran, entre altres línies d'actuació, la millora del sector de fruits de clofolla i les garrofes, el Programa de desenvolupament rural en comarques tabaqueres, l'eradicació de les EET´s i el pla d'ordenació del sector porcí

Així mateix, es distribuiran 36.489.000 euros per a la reestructuració i reconversió de la vinya 2011

La Ministra Elena Espinosa ha presidit avui la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural, a què han assistit els Consellers del ram de les comunitats autònomes, i en què s'ha acordat la territorialització de 67.858.520euros. D'aquesta quantitat, es destinaran 36.489.000 euros a la reestructuració i reconversió de la vinya 2011, 16.959.950 euros per a programes de desenvolupament rural, 10.529.202 euros per a programes ramaders i 3.880.368 euros per a programes agrícoles.

Per la qual cosa Catalunya rep, del total de fons repartits a la Conferència Sectorial celebrada avui a la seu del MARM s'eleva a 3.556.323 euros. D'aquesta quantitat, 1.342.381 euros es destinen a programes agrícoles i ramaders, principalment a millores en els sectors dels fruits amb clofolla i garrofes, i el foment de l'associacionisme sanitari ramader; i 2.213.942 euros a la reestructuració de la vinya en l'exercici financer de 2011.

REESTRUCTURACIÓ I RECONVERSIÓ DE LA VINYA

A la Conferència Sectorial d'avui s'ha decidit repartir la quantitat de 36.489.000 euros per a la reestructuració i reconversió de la vinya 2011, per a la qual cosa s'ha tingut en compte el percentatge de repartiment de les anteriors campanyes, és a dir, el “percentatge històric” que es va aprovar durant la Conferència Sectorial del 20 d'abril de 2009 i que es va utilitzar per al repartiment de fons de reestructuració i reconversió de la vinya en els exercicis financers 2009 i 2010. Aquest percentatge es va calcular tenint en compte les assignacions inicials que s'havien aprovat a les Conferències Sectorials d'Agricultura i Desenvolupament Rural per a tot el període en què es va aplicar la mesura a anterior OCM, des de la campanya 2000/2001 a la 2007/2008.

En el repartiment dels euros també es realitza un segon ajust per evitar que a una comunitat autònoma se li assignin més fons que les necessitats comunicades. El sobrant es reparteix entre les comunitats autònomes amb necessitats sense cobrir i proporcionalment a aquestes necessitats.

DESENVOLUPAMENT RURAL

En aquest capítol s'han assignat un total de 16.959.950 euros per a projectes pilots associats a la Xarxa Rural Nacional i per al Programa de desenvolupament rural en comarques tabaqueres.

Per a l'aprovació dels projectes pilot associats a la Xarxa Rural Nacional, la distribució de fons està condicionada a que s'hagi compromès el 100% dels crèdits transferits per als projectes pilot de 2009. Per fer-ho, s'aprova en aquesta Conferència Sectorial la convalidació de fons de les CC.AA. que no tenen imports pendents de comprometre de 2009, una quantitat que ascendeix a 8.959.950 euros.

Per al Programa de desenvolupament rural en comarques tabaqueres s'han distribuït 8.000.000 euros, havent utilitzat com a criteri la selecció de les comunitats autònomes que hagin produït almenys el 0,5% de la producció nacional de tabac, segons les últimes estadístiques oficials de l'Anuari Estadístic del MARM.

La distribució territorial d'aquests fons, entre les tres comunitats autònomes d'Extremadura, Andalusia i Castella i Lleó que superen el referit llindar, s'ha realitzat de manera proporcional a les seves corresponents produccions de tabac.

PROGRAMES RAMADERS

Dins el capítol de programes ramaders s'ha assignat un total d'10.529.202euros, dels quals 7.670.000 euros van destinats al foment de les Associacions per a la Defensa Sanitària Ramadera (ADSG), que té com a objectiu l'elevació del nivell sanitari-zootècnic de les seves explotacions, mitjançant l'establiment i execució de programes col•lectius i comuns de profilaxi, lluita contra les malalties animals i millora de les seves condicions higièniques, que permetin millorar el nivell productiu i sanitari dels seus productes.

Per realitzar aquesta distribució de fons s'ha tingut en consideració no sobrepassar el 50% de la despesa justificat, partint dels certificats de despesa efectuada l'any 2009, que les comunitats autònomes han enviat a la Direcció General de Recursos Agrícoles i Ramaders.

Per als Programes Estatals de control i erradicació de les EET´s i altres malalties dels animals, s'ha acordat destinar 2.327.567 euros, dels quals 1.738.800 van dirigits al control de la malaltia d'Aujeszky 2011, en concret a la contractació de veterinaris encarregats de l'execució d'aquest programa, i 588.767 als Programes Nacionals d'eradicació de malalties, que inclouen les indemnitzacions per sacrifici obligatori.

Finalment, 531.635 euros d'aquest capítol es dedicaran al Pla d'ordenació del sector porcí, que té com a objectiu donar suport determinats projectes de millora de la gestió mediambiental de les explotacions porcines.

 

En aquest apartat, l'import màxim subvencionable es calcularà partint de les sol•licituds rebudes i acceptades per les comunitats autònomes i en funció dels romanents acumulats en poder d'aquestes Comunitats derivades dels exercicis anteriors.

PROGRAMES AGRÍCOLES

Per als programes agrícoles, s'han destinat un total d'3.880.368euros. D'aquesta quantitat, s'han assignat 3.295.876 euros per a la millora del sector de fruits de clofolla i les garrofes, d'acord amb els remantes comunicats per les CC.AA.

Per a les ajudes al sector del llúpol s'han repartit 320.000 euros, tenint en compte l'import màxim subvencionable partint de les sol·licituds rebudes i acceptades per les comunitats autònomes que hagin publicat la corresponent convocatòria, i a les disponibilitats pressupostàries.

Així mateix, per a la qualitat de les varietats vegetals i certificació dels materials de reproducció s'han distribuït 87.000 euros per a la Comunitat Valenciana, havents utilitzat com a criteris la participació en programes nacionals d'assajos de varietats vegetals d'aquelles varietats presentades a registre.

Aquests assajos calen per a la comercialització, per constituir la necessària referència tècnica d'aplicació al material vegetal, per conèixer la qualitat material vegetal comercialitzat a Espanya i per realitzar un seguiment del mateix donant suport a la transparència al mercat.

A més, aquests assajos són bàsics per a la inscripció de les obtencions vegetals en el Registre de Varietats Comercials d'espècies agrícoles i per a la renovació del material vegetal treballador pels agricultors, que possibilita l'increment de la renda agrària neta.

Finalment, per al foment de l'associacionisme agrari, s'han destinat 177.492 euros, per a les agrupacions de productors de plantes vives i productes de la floricultura de les comunitats autònomes de Catalunya, Galícia i Múrcia que hagin previst realitzar un Pla d'Acció que millori les estructures de producció i comercialització en origen.

MÉS DE 2’7 MILIONS PER A CATALUNYA

Dels fons distribuïts en la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural un total d'3.356.323euros es destinen a programes a desenvolupar en la comunitat catalana. La seva aplicació a diferents programes és la següent:

- Programes estatals de control i eradicació de les encefalopaties espongiformes transmissibles (ETT) i altres malalties dels animals: 193.200 €
- Foment de l'Associacionisme Sanitari Ramader (A.D.S.): 465.244 €
- Pla d'ordenació i foment del sector porcí: 172.613 €
- Millora dels Sectors de Fruits amb Clofolla i Garrofa: 409.643 €
- Foment de l'Associacionisme Agrari: 101.681 €
- Fons de reestructuració de vinya per a l'exercici 2011: 2.213.942 €