Inauguració del Telescopi Fabra-ROA al Montsec

Inauguració del Telescopi Fabra-ROA

16/09/2010

Es tracta d'un projecte de col·laboració conjunta entre el Reial Institut i Observatori de l'Armada (ROA) i la Reial Academia de Ciències i Arts de Barcelona

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat pel contraalmirall Carlos Breijo, en representació de l'Almirall Cap de l'Estat Major de l'Armada, i pel president de la Reial Academia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), Rafael Foguet, han presidit aquest matí l'acte d'inauguració del Telescopi FABRA-ROA, un instrument d'observació de gran qualitat mecànica i òptica instal·lat en l'Observatori Astronòmic del Montsec, situat a uns 1.600 metres d'altitud.

El Telescopi FABRA-ROA és un telescopi dissenyat al seu dia per la NASA per realitzar el seguiment dels satèl·lits artificials que es trobava ubicat en la localitat gaditana de San Fernando, seu del Reial Institut i Observatori de l'Armada (ROA). Posteriorment, el ROA i la RACAB van assolir un acord de col·laboració segons el qual el ROA cedia el Telescopi per a la seva futura instal·lació en l'Observatori del Montsec després de sotmetre's a un procés de modernització tecnològica i científica.

La seva actualització mecànica permetrà que el Telescopi FABRA-ROA pugui desenvolupar noves línies de treball de reconegut interès, com per exemple el descobriment i seguiment de planetes transneptunians (molt llunyans) i de planetes extrasolars, observació de microquasars o detecció de satèl·lits artificials i d'escombraries espacials (restes de satèl·lits).

L'acord de col·laboració i la posada al punt del Telescopi, ha estat possibles gràcies a les aportacions econòmiques del Ministeri de Defensa a través del ROA, del Ministeri de Ciència i Innovació (abans Ministeri de Ciència i Tecnologia), així com de la Generalitat de Catalunya a través de la Conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa, del Consorci del Montsec i de la RACB.

Segons el director del Real Institut i Observatori de l'Armada, el capità de navili Fernando Belizón, “la col·laboració amb el RACAB permetrà la promoció de la investigació, estudi i anàlisi científica com eina de treball en les funcions assignades al ROA que són les d'assessorar en matèria d'astronomia, cartografia, hidrografia, elaboració de l'hora oficial espanyola i el seguiment de satèl·lits artificials”. El ROA col·labora actualment amb més de 150 centres i institucions de què 70 són nacionals i la resta internacional.

A l'acte han assistit també el vicepresident primer del Consorci del Montsec, Miquel Pueyo, el Subdelegat del Govern a Lleida, José Angel Flores, així com alcaldes de la zona.