El MARM resol favorablement l'avaluació de l'impacte ambiental del projecte Gasoducte Martorell-Figueres (Barcelona - Girona)

06/09/2010

Segons la Declaració d'Impacte Ambiental que es publica avui al BOE


El traçat del gasoducte discorre per la Conca Hidrogràfica Conques Internes de Catalunya creuant més de 160 cursos d'aigua, per la qual cosa la canonada anirà encastada a 2 metres sota el fons de cada curs.

La DIA especifica que les obres per realitzar aquests encreuaments es facin en el menor temps possible i en època de màxim estiatge, per tal de causar el mínim trastorn a la dinàmica dels rius i als peixos.

El Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí, ha formulat la resolució de Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable a la realització del projecte Gasoducte Martorell-Figueres (províncies de Barcelona i Girona) sempre que s'autoritzi en les condicions assenyalades a la DIA publicat avui al BOE. Aquestes condicions s'han deduït del procés d'avaluació ambiental i amb la seva aplicació quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals.

Aquest projecte d'ENAGAS S.A. consisteix en la construcció d'un gasoducte de 164 Km de longitud, per a abastir la demanda de gas natural de municipis de les províncies de Barcelona i Girona, atès que les infraestructures actuals que els abasteixen es troben saturades. A més té l'objectiu de subministrar gas als nous grups a instal·lar en la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs i a la futura Central de Bescanó, a Girona. Aquest gasoducte permetrà també l'eliminació de plantes satèl·lit de Gas Natural Liquat, especialment de les que subministra a Figueres.

Aquest projecte s'emmarca dins la Planificació dels Sectors d'Electricitat i Gas que aposta per les energies renovables i, en concret, pel gas natural com a principal font de proveïment perquè, entre altres coses, la seva composició química el converteix en el fòssil que menys contaminació atmosfèrica produeix.

El traçat del gasoducte discorre per la Conca Hidrogràfica Conques Internes de Catalunya i creuarà més de 160 cursos d'aigua, per a la qual cosa s'ha projectat, en termes generals que la canonada creui els seus cursos encastada a 2 metres sota el fons dels mateixos.

Encara que el promotor ja ha previst totes les mesures necessàries per a la protecció hidrològica, la DIA incideix especialment en que els treballs d'encreuament amb els cursos d'aigua es realitzin en el menor temps possible i en època de màxim estiatge, per tal de causar el mínim trastorn a la dinàmica dels rius i al pas dels peixos en els dos sentits.

Específicament en l'encreuament del gasoducte pel riu Llobregat, i tenint en compte que aquest riu no presenta una clara època d'estiatge, la DIA exigeix al promotor que el traçat es realitzi per una zona en què el seu curs es divideix en dos braços, per actuar de forma separada primer en un i després en un altre i així en qualsevol moment garantir el flux normal de l'aigua i el pas de la ictiofauna.

Si en el desenvolupament de les obres resultés inevitable l'afecció a espècies de plantes protegides, abans d'iniciar l'actuació s'haurà d'extreure els exemplars i les seves llavors, amb el corresponent permís de l'òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, qui decidirà posteriorment el seu destí. En qualsevol cas, es recol·lectaran llavors dels exemplars vegetals que es trobin durant les obres per a després realitzar amb elles, en la fase de restauració paisatgística, la revegetació de tota la zona per la qual discorre la traça del gasoducte.

La DIA també adverteix que s'eviti qualsevol actuació que afavoreixi la instal·lació d'espècies invasores i, si escau, s'eliminaran les que es troben en la pista de treball, com la canya per ser una espècie cuyos rizomes envaeixen el sòl i l'empobreixen. A més, en les zones i èpoques declarades d'alt risc d'incendi forestal, el promotor es mantindrà en contacte permanent amb l'òrgan autònom perquè li indiqui el desenvolupament dels treballs que generin restes vegetals, així com la temporalitat dels treballs de soldadures.

En totes les fases de l'obra (desbrossaments, excavacions, rases, obertura de camins, etc.) es realitzarà una vigilància arqueològica en els termes establerts per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La DIA especifica també que el programa de vigilància ambiental serà controlat per un equip especialitzat en medi ambient i implicarà la presència d'un tècnic constantment a peu d'obra, el qual informarà de l'execució i aplicació de totes les mesures protectores establertes, així com de noves incidències, als òrgans ambientals corresponents de la comunitat autònoma. Aquest programa inclourà la supervisió de l'execució del projecte de restauració ambiental posterior a les obres.