Manuel Chaves presenta el balanç dels projectes municipals rebuts amb càrrec al Fons Estatal per al Treball i la Sostenibilitat Local.

08/02/2010

El vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha informat del balanç de gestió del Fons per al Lloc de treball i la Sostenibilitat Local, dotat amb 5.000 milions d'euros, després de tancar-se dijous passat el termini de tres mesos de què han disposat els ajuntaments per presentar les seves sol·licituds.

El nou Fons Local, representa per una part continuïtat en relació amb l'anterior Fons d'Inversió Local per a 2009, que ha suposat la inversió de 8.000 milions d'euros en els nostres pobles i ciutats i ha contribuït a crear més de 426.000 llocs de treball. I també aporta novetat, ha assegurat el vicepresident, perquè el nou Fons tracta d'impulsar el canvi a un nou model econòmic més sòlid, que garanteixi un creixement més estable, durador i sostenible, no només des del punt de vista econòmic, sinó també sinó medioambiental i social.

Amb aquests objectius s'ha posat en marxa aquest nou Fons, que el Consell de Ministres va aprovar el passat 23 d'octubre i en què els ajuntaments han tingut des del passat 4 de novembre per presentar els seus projectes.

30.620 PROJECTES PRESENTATS

Manuel Chaves ha indicat que, amb les primeres dades disponibles, després del tancament d'aquest termini, el balanç és el següent: s'han registrat 30.620 sol·licituds, amb la qual cosa s'han assolit xifres molt similars a les registrades amb el fons de 2009. Els ajuntaments que han presentat sol·licituds són 8.105, quedant només 9 municipis sense registrar projectes.

De totes les peticions registrades, 25.389 corresponen a projectes d'inversió i 5.231 a despesa de natura social. El muntant econòmic que representen aquestes sol·licituds assoleix els 4.986 milions d'euros, és a dir, el 99,92% del finançament disponible. El 85% d'aquests diners correspon a sol·licituds per a inversió (4.248 milions), mentre les iniciatives socials sumen els restants 737,1 milions.

Aquest nou fons, també ha assenyalat el vicepresident, ha obert la possibilitat de que els ajuntaments destinin fins a un màxim del 20% del finançament que els correspon a despeses corrents relacionats amb l'educació i els serveis socials, fonamentalment atenció a persones en situació de dependència.

Una vegada presentades les sol·licituds, s'obre un procés d'anàlisi per part de l'administració. Una vegada se'n vagin aprovant els projectes, els ajuntaments poden ja licitar, adjudicar i iniciar les obres, moment en què reben el 85% del finançament. El 15% restant s'abona en finalitzar els treballs.

PROJECTES APROVATS


Manuel Chaves ha indicat que, des del 4 de novembre, quan es va obrir el termini de presentació, fins avui, el Ministeri ha aprovat ja 8.055 sol·licituds, és a dir, el 26% total. Per tant, en poques setmanes podran començar les primeres obres. En relació amb la tipologia dels projectes presentats la distribució de la despesa dels projectes d'inversió es reparteix de forma equitativa entre els projectes de sostenibilitat econòmica (un 31%), de sostenibilitat mediambiental (32%) i de sostenibilitat social (37%).


En l'apartat econòmic, es tracta d'iniciatives relacionades amb les noves tecnologies, amb projectes d'innovació en matèria d'energies renovables i estalvi energètic i amb la recuperació d'espais urbans.


En clau medioambiental cal destacar les iniciatives que promouen l'estalvi i un millor ús de l'aigua, la gestió sostenible dels residus o el transport net.
En matèria social, fonamentalment s'han presentat projectes de millora o construcció de centres sanitaris, educatius, culturals o socials, a més dels relacionats amb la despesa corrent dedicat a educació o dependència.


En relació amb la creació de llocs de treball prevista, Manuel Chaves ha afirmat que s'ha realitzat una estimació inicial partint de les previsions que els mateixos ajuntaments han reflectit en cadascuna de les 30.000 sol·licituds presentades, que assoleixen al voltant de 274.400 llocs de treball durant aquest any 2010.