La Delegació del Govern garanteix la seguretat de totes les instal·lacions de pirotècnia i explosius de Catalunya

26/02/2019



Realitza una vintena d'inspeccions a l'any que acrediten el perfecte funcionament d'aquests dipòsits. En coordinació amb la Guàrdia Civil, encarregada de la seguretat ciutadana dóna suport a un sector econòmic associat a la tradició festiva dels espectacles de foc


L'any 2018, l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya ha realitzat 21 visites a instal·lacions de pirotècnia i explosius de Catalunya. A Barcelona estan situades 13 d'aquestes installacions, 5 a Tarragona, 2 a Lleida i 1 a Girona. Del total d'aquests dipòsits, 15 són exclusius de material pirotècnic i la resta d'explosius per a usos en mineria, obra civil, etc.

Es tracta de magatzems autoritzats, que han de complir les estrictes mesures de seguretat industrial i ciutadana, recollides en els Reglaments de Pirotècnia de 2015 i d'Explosius de 2017, que abasten des de la ubicació, construcció de la instal·lació, engegada, funcionament i eventual desmantellament.  

En tots aquests passos, està present l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya, responsable de les autoritzacions oportunes, juntament amb la prefectura d'Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil.

Quant a la ubicació, aquests dipòsits han d'estar allunyats de poblacions, carreteres, ferrocarrils i altres instal·lacions transitades, a una distància que dependrà de la capacitat de  emmagatzematge. Així mateix, han d'estar envoltats d'un filat d'arç que forma un perímetre de seguretat. Entre el filat i el magatzem, és preceptiu un passadís de sòl net, l'amplitud del qual dependrà de la capacitat del magatzem, amb la finalitat d'evitar la propagació de qualsevol incendi.

La construcció dels magatzems de pirotècnia i explosius requereix murs gruixuts i amb una resistència al foc molt superior als dels habitatges; sostres lleugers perquè saltin davant una eventual explosió,   installacions d'electricitat antideflagrante, detectors sísmics, sistema anti-incendis amb diverses preses d'aigua, sistema d'alarma i una senyalització a l'interior i l'exterior molt rigorosa. A més, el magatzem ha de disposar d'una altra instal·lació complementària per albergar els serveis d'oficina derivats de la seva activitat econòmica, ja sigui el subministrament de productes pirotècnics dirigits a les  casetes ambulants, la venda d'explosius o fins i tot la fabricació.

D'altra banda, el personal encarregat de la seva gestió ha de completar cursos de formació sobre la seguretat associada a aquest tipus d'instal·lacions i, en el cas, dels venedors de les casetes de pirotècnica, també sobre la venda d'aquest producte segons les seves característiques i edat dels compradors.

Garantir que aquestes mesures es compleixen, és una de les funcions de l'àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya, per a això es realitzen visites anuals o semestrals, com és el cas de la fàbrica d'explosius de la localitat de Torres de Segre.

La labor de la Delegació també inclou l'atenció directa als promotors d'aquestes installacions davant els dubtes derivats de l'exercici de la seva activitat de manera que es faciliti el seu exercici, en el cas de la pirotècnia, especialment intens en els mesos previs a la festa de Sant Joan i, en general, al període estival.