Enric Millo recorda que “l’era de la informació ha de ser, a més, l’era de l’ètica”

Enric Millo recorda que “l’era de la informació ha de ser, a més, l’era de l’ètica”

08/03/2017

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha inaugurat avui les V Jornades de Dret Processal i Investigació Criminal organitzades per la Guàrdia Civil acompanyat del cap de la Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, general de divisió Ángel Gozalo. Enric Millo ha destacat “l’espectacular evolució de la xarxa” en els darrers anys i ha recordat que “l’era de la informació, l’era del capital humà i de la creativitat ha de ser, a més, l’era de l’ètica”. A més dels “innumerables beneficis” que ofereixen Internet i les noves tecnologies, també plantegen “reptes a resoldre”, com la comissió de delictes nous o de modalitats que ja existien, com l’estafa i el frau, però que ara es realitzen de forma diferent.

Precisament amb l’objectiu d’adaptar-se a l’era de la informació i “fer del nostre país un país més segur”, el Govern va modificar la Llei d’Enjudiciament Criminal, que té el seu origen en 1882. Com a resultat d’aquesta renovació, “Espanya és un país segur, un dels països més segurs de la Unió Europea”, amb una taxa de delinqüència que representa la tercera part de la de Suècia, ha exemplificat el delegat del Govern. No obstant això, el Govern d’Espanya vol continuar treballant en aquest sentit i també “ser impecablement respectuós amb els drets i llibertats fonamentals que els espanyols tenen”, ha reflexionat Millo. A aquest propòsit responen la regulació de procediments de registre nous, com els d’emmagatzematge massiu de dades, la destrucció de dades així obtingudes o, des de l’altre punt de vista, el seguiment i intercepció de comunicacions, “tots ells sotmesos a garantia judicial i, sobretot, al criteri de la proporcionalitat”.

Segons ha resumit el delegat del Govern, tot i cedint la paraula als experts reunits a les V Jornades de Dret Processal i Investigació Criminal, “era necessari incorporar al nostre marc jurídic una modernització dels mitjans, perquè no podíem seguir amb un procediment penal amb una estructura del segle XIX, que desconeixia aspectes essencials de la investigació com els mitjans tecnològics”.