La Delegada del Govern presideix els actes commemoratius del 170 Aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil a Barcelona

La Delegada del Govern presideix els actes commemoratius del 170 Aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil a Barcelona

11/05/2014

La Delegada del Govern, Llanos de Luna, ha presidit avui els actes commemoratius del 170 Aniversari de la fundació de la Guàrdia Civil que s'han celebrat a la Comandància del Cos a Barcelona.


La Delegada del Govern a Catalunya ha estat acompanyada pel General en Cap de la Zona de la Guàrdia Civil d'aquesta Comunitat Autònoma Ángel Gozalo; l'Alcalde de Sant Andreu de la Barca, Manuel Enric Llorca, el Tinent General Ricardo Álvarez Espejo i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

L'objectiu d'aquesta celebració és la renovació del compromís de servei a la societat per part de la Guàrdia Civil, la ratificació de la vigència dels valors i principis sobre els quals s'assenta la institució i el reconeixement i agraïment a aquells membres del cos que han prestat servei als ciutadans des de la seva creació en 1844.

Condecorats
En l'acte han estat condecorats, entre d'altres, el Cap 1r del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil amb base a l'Estartit (Girona), per la seva destacada tasca i risc per a la seva vida que va assumir en dur a terme les arriscades immersions marítimes a 87 metres de profunditat que van permetre el rescat dels cadàvers dels tripulants d'un ultralleuger accidentat en aigües de Girona i el membre del Cos més antic d'aquesta zona; així com un sotstinent retirat del Cos que té 100 anys d'edat.


A més, els ha estat concedida la condecoració de la Creu de l'Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil, en la seva categoria de plata, al President de "Fira 2000", Josep Lluís Bonet Ferrer, i el president de l'Audiència Provincial de Barcelona, Pablo Llerena Conde, així com a altres persones de la judicatura, fiscalia i societat civil.


Fundació de la Guàrdia Civil
El principi del segle XIX a Espanya es va caracteritzar per una gran inestabilitat política a causa del bandolerisme ocasionat per les bandes guerrilleres que després de la fi de la Guerra d'Independència van fer d'això la seva forma de vida. Per això va sorgir la necessitat de creació d'una força de seguretat pública que abastés tot el territori nacional. Després de diversos intents infructuosos com la Legió d' Salvaguardes Nacionals o la Milícia Nacional, dissolta en 1844, el 28 de març d'aquest mateix any mitjançant un reial decret es crea un cos especial de força armada d'infanteria i cavalleria amb la denominació de Guàrdies Civils. La responsabilitat d'organitzar aquest cos es leencomendó al Mariscal de Camp Francisco Javier Girón i Ezpeleta, II Duc d'Ahumada.


El Duc d'Ahumada va presentar el 20 d'abril un informe sobre l'organització del Cos que va provocar la derogació immediata del primer Reial decret, que ni tan sols va arribar a entrar en vigor , i la publicació d'un nou el 13 de maig de 1844.


La Guàrdia Civil a Catalunya

Les competències de la Guàrdia Civil en aquesta Comunitat Autònoma són, com a la resta del territori nacional, la vigilància en ports, aeroports i mar territorial, protecció del medi ambient, la protecció i seguretat d'altes personalitats internacionals i de l'Estat, la vigilància i protecció d'edificis públics de l'Administració General de l'Estat, les pròpies sobre armes i explosius, trasllat de presos i detinguts fora de la Comunitat Autònoma, a més d'altres funcions relatives a la investigació de delictes d'àmbit internacional i els relacionats amb el terrorisme .


Aquestes competències són assumides pels guàrdies civils que integren les diferents unitats i especialitats que presten servei a la VII Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya, composada per la Comandància de Barcelona, la de Tarragona, la de Girona i la de Lleida, com són Servei Aeri, el Servei Marítim, els Tècnics en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX), Servei de la Protecció de la Naturalesa (SEPRONA), el Servei Fiscal, el Grup de Reserva i Seguretat (GRS), el Servei de Policia Judicial i el d'Informació, a més del propi de Seguretat Ciutadana en aquells municipis que s'integren en la seva demarcació territorial.

Intervenció completa de la Delegada