L'Associació Barcelona Salut i l'Associació de Farmàcies de Barcelona presenten a Ana Mato el projecte "Barcelona, ciutat cardioprotegida"

L'Associació Barcelona Salut i l'Associació de Farmàcies de Barcelona presenten a Ana Mato el projecte "Barcelona, ciutat cardioprotegida"

07/05/2014

La ministra de Sanitat, Afers Socials i Igualtat, Ana Mato, i la Delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, s'han reunit aquesta tarda amb els impulsors del projecte Barcelona, ciutat cardioprotegida, una iniciativa pionera de salut pública posada en marxa per l'Associació de Farmàcies de Barcelona i l'Associació Barcelona Salut -entitat sense ànim de lucre fundada per 25 reconeguts metges i investigadors - que pretén convertir la capital catalana en la primera gran ciutat del món cardioprotegida.

Els representants del sector mèdic i farmacèutic, encapçalats pel cardiòleg Ramon Brugada, membre fundador de l'Associació Barcelona Salut i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UDG), han fet balanç de la fase preliminar del pla, que ha consistit en la instal·lació, en mig centenar de farmàcies de Barcelona estratègicament distribuïdes per tots els districtes de la ciutat, d'un desfibril·lador portàtil que pot ser activat per qualsevol persona, encara que no tingui coneixements sanitaris, ja que només s'activa en cas de detectar fibril·lació ventricular.

La mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions el 2013, pot afectar qualsevol persona i de forma inesperada. Davant d'un episodi cardíac sobrevingut, els deu primers minuts són vitals per salvar una persona i d'aquí la importància que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible.

La reunió amb la ministra de Sanitat coincideix amb l'inici de la segona fase del projecte, que preveu la instal·lació d'altres 30 nous desfibril·ladors en altres tantes farmàcies prèviament seleccionades per una comissió formada per membres de l'Associació de Farmàcies de Barcelona i el Col legi de Farmacèutics de Barcelona en base a criteris d'ubicació i horari, amb l'objectiu d'oferir als barcelonins la màxima cobertura i uniformitat en tots els districtes.

A més del doctor Ramon Brugada, membre fundador de l'Associació Barcelona Salut (ABS), han assistit a la trobada amb la ministra de Sanitat i la Delegada del Govern, el doctor Lluís Asmarats, especialista en Medicina Interna; el president de l'Associació de Farmàcies de Barcelona, Antonio Torres; el president del Consell Empresarial de l'ABS, Jordi Ramentol, i el president de Alliance Healthcare, patrocinador de la campanya de desfibril·lació pública en diferents ciutats espanyoles, César Martínez.

Per part del Govern d'Espanya, a més de la ministra de Sanitat i la Delegada del Govern, han assistit a la trobada el Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, i el Secretari General de la Delegació, Simón Pérez .

El programa Barcelona, ciutat cardioprotegida està impulsat per l'ABS, l'Associació de Farmàcies de Barcelona i la Fundació Brugada , amb el suport de Ferrer i Axa Assegurances. La Delegació del Govern a Catalunya, entre altres institucions de caràcter públic i privat , col·laboren amb la iniciativa.