La Subdelegada del Govern presenta el projecte d’adequació ambiental de les “Madrigueres” del Vendrell

25/02/2010

> Acompanyada de l’Alcalde del Vendrell i del Cap de la Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient

> La inversió de l’Administració de l’Estat és d’1,4 M€ i l’Ajuntament del Vendrell facilita els terrenys 
 
 
La Subdelegada del Govern a Tarragona, acompanya de l’Alcalde del Vendrell, Benet jané, i del Cap de la Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient, Jordi Galofré, ha presentat avui el projecte d’adequació medi ambiental i recuperació de la servitud de trànsit al paratge de les Madrigueres, terme municipal del Vendrell. La inversió del Ministeri és de 1.437.145,78 € i l’Ajuntament del Vendrell facilita els terrenys. 
 
Aquest projecte s'emmarca dintre de les actuacions que realitza el Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí per tal d'intervenir en els processos de degradació del litoral i d’aquesta forma afavorir la recuperació i protecció de les antigues zones humides presents en les nostres costes, tant pel que fa a la seva integritat física com per a garantir el lliure accés i ús públic.

Les actuacions que integren aquest projecte es localitzen en el paratge conegut com les “Madrigueres” i es desenvolupen a la zona de la platja que coincideix amb la desembocadura del torrent de la Bisbal, entre les fites M-14 i R-13, que suposen una longitud en línia recta d'uns 500 m. Les actuacions es desenvolupen en una amplada de platja de 100 m.

L'àmbit del projecte està inclòs en l'Inventari de Zones Humides de la Generalitat, dins l'espai de les Madrigueres que comprèn també la zona de camps de cultiu fins a la via de tren.
 
Objectiu i funcionalitat del projecte
 
Els objectius d'aquest projecte consisteixen principalment en la recuperació de la servitud de protecció així com la recuperació medi ambiental de la zona, i la materialització, en els terrenys contigus amb el domini públic marítim terrestres i afectats per la servitud de trànsit, de les finalitats que per als mateixos preveu la Llei de Costes.

Concretament, aquests objectius generals, es materialitzen en:
 
-         Reconstrucció d'un sistema de llacunes litorals que constitueixin la recuperació dels antics marjals de la zona.
 
-         Reconstrucció en la mesura del possible del sistema dunar associat al capdavant litoral de la platja.
 
-         Disseny d’un sistema d'accessos i passeigs de vianants en el front litoral, per mitjà de l'adequació de camins compatibles amb el disseny dels marjals, adoptant tipologies de passarel·la sempre que sigui possible, amb l'objectiu de minimitzar l'afecció sobre la dinàmica del sistema dunar.
 
-         Adequació, acompanyada de senyalització informativa, que, mitjançant panells, orientaran els visitants indicant-los els valors de l'espai natural i informaran de les actuacions realitzades.
 
-         Ordenació dels usos a la zona, establint els recorreguts estrictament de vianants i diferenciant-los dels que permetin el pas de vehicles motoritzats, adequant un espai per a l'estacionament dels mateixos, i ubicat a aquell lloc on el seu impacte sigui el mínim sobre l'entorn natural.
 
-        Revisió de les actuals ocupacions del domini públic marítim-terrestre, per tal de definir actuacions concretes: demolició en els casos que es consideri necessari per a la conservació natural i paisatgística de l'espai.