El MARM invertirà 1.230.150 euros per a conservar i protegir els oliveres mil·lenaris i el seu oli en el territori de la Sénia

El MARM invertirà 1.230.150 euros per a conservar i protegir els oliveres mil·lenaris i el seu oli en el territori de la Sénia
<br/>

16/02/2010

A través d'un projecte pilot destinat a Catalunya, Aragó i València


- Un dels objectius del projecte és posar en valor més de 4.000 oliveres mil·lenaris existents amb la finalitat de que el benefici reverteixi en una millor valoració de tots els olis de la zona.
- Té en compte activitats de formació, campanyes de divulgació i promoció de l'oli i oliveres mil·lenaris; així com la planificació de Museus naturals i itineraris mediambientals i la interacció amb altres sectors econòmics com el turisme i la restauració.

El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marino, a través de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, ha aprovat les posada en marxa d'una iniciativa presentada per l'Associació Territori del Sénia, per al projecte pilot “Oli i Olivos Milenarios, motor de Desenvolupament Sostenible del territori del Sénia”, que comptarà amb una subvenció d'1.230.150euros. El projecte proposa diversificar l'economia, modernitzar, millorar la qualitat de vida i la multifuncionalitat del medi rural del territori del La sénia, en el marc del desenvolupament sostenible i posar en valor més de 4.000 oliveres mil·lenaris existents amb la finalitat de que el benefici revertiu en una millor valoració de tots els olis de la zona.

Així mateix, cerca realitzar tots els processos necessaris de millora en la producció, recol·lecció, mòlta, envasament i promoció, entre altres, i que després del maridatge apropiat serveixin per millorar uns altres productes grastronómicos, turístics, culturals i de salut; així com afavorir les bones pràctiques en el cultiu, recol·lecció, extracció i en la gestió de residus.

Per aconseguir aquests objectius es duran a terme estudis sobre els dos olis d'oliveres mil·lenaris que es comercialitzen avui dia,
estudis d'ampliació de mercats d'aquests olis, i un estudi de les mesures necessàries mediambientals per garantir el seu futur com patrimoni natural i com producte alimentari d'extraordinària qualitat. Altres actuacions seran de conservació d'exemplars concrets i seu entorn, així com mesures agroambientals per solucionar el problema de residus de la poda, i per controlar les malalties i plagues del oliverar.

Aquest programa pilot també té en compte unes altres accions per fomentar el coneixement i intercanvi relatiu als oliveres i l'oli, activitats de formació, campanyes de divulgació i promoció de l'oli i oliveres mil·lenaris; així com la planificació de Museus naturals i itineraris mediambientals i la interacció amb altres sectors econòmics com el turisme i la restauració. Les actuacions es duran a terme en les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó i València. Els projectes pilot per a desenvolupament del medi rural s'emmarquen en la Xarxa Rural Nacional posada en marxa pel Ministeri de Mitjà Ambient i Medi Rural i Marí l'any 2008, que té en compte, entre altres actuacions, la convocatòria anual d'ajudes destinades a subvencionar iniciatives que continguin idees innovadores, creatives, i imaginatives, incloent la generació de formes modernes i sostenibles de governança participativa, capaços de generar noves expectatives de futur en el nostre medi rural més desafavorit i distanciat de la modernitat que el medi urbà.

Aquests projectes pilot han de contribuir a la diversificació econòmica, a la modernització, a la millora de la qualitat de vida i a la
multifuncionalitat del medi rural, generant un present possible i atractiu per als seus pobladors, més adaptat a aquest món canviant i d'acord amb les noves exigències en matèria de sostenibilitat i respecte al medi ambient.
Declaracions per a TV del Director general disponibles en:
www.marm.es/videos/video6.rar