Teresa Ribera ha destacat que cal un impuls legislatiu per avançar en el reciclat de bioresidus a Europa

15/02/2010

En la inauguració de la Conferència sobre Reciclatge de Bioresidus a Europa


La secretària de l'Estat de Canvi Climàtic ha assenyalat que aquesta conferència s'emmarca dins les prioritats de la Presidència espanyola de la UE per impulsar una normativa comunitària específica sobre bioresidus.

La secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera ha destacat que cal impulsar mesures legislatives per a avançar en una gestió més eficaç del reciclat de bioresidus, de forma similar al ja aconseguit en altres fluxos de residus, en el transcurs de la inauguració de la ‘Conferència sobre Reciclatge de Bioresidus en Europa’ que es celebra a Barcelona.
La nova Directiva Marc de Residus introdueix un article específic sobre bioresidus i obliga als Estats Membres a adoptar mesures per impulsar la seva recollida separada per al seu tractament mitjançant compostatge i digestió anaeròbia. La secretària de l'Estat ha assenyalat que aquesta conferència s'emmarca dins les prioritats de la Presidència de la Unió Europea per impulsar una normativa comunitària específica sobre bioresidus.
Teresa Ribera ha recordat que en el Pla Nacional Integrat de Residus 2008-2015 s'estableixen objectius de compostatge domèstic i de recollida selectiva per obtenir un compostatge de qualitat, a més les Comunitats autònomes, com Catalunya estan avançant també en aquesta línia.
Durant la conferència s'analitzaran les experiències dels diferents països sobre el reciclat de bioresidus i les conclusions contribuiran al futur desenvolupament d'una proposta legislativa sobre aquesta matèria. Teresa Ribera ha assenyalat que la nova Directiva Marc de Residus és una nova oportunitat per disposar d'un instrument legislatiu que
reduïu els impactes d'aquests residus, que orienti eficaçment el reciclat dels bioresidus a Europa i maximitzeu els beneficis ambientals en l'àmbit de la gestió dels residus, de la protecció del sòl, de l'ús eficient dels recursos naturals i la protecció de clima.
La trobada ha estat organitzat conjuntament pel Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí i la Generalitat de Catalunya i han participat representants de diversos països, així com de la Comissió i Parlament europeu.