Acuamed adjudica tres projectes ambientals a l'Ebre, per un valor total de més de 34 milions d'euros

11/02/2010

Consell d'Administració


El primer projecte adjudicat pel consell d'Acuamed correspon a la construcció d'una guarda costanera i aiguamolls de decantació, que ha estat adjudicat a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) constituïda per CRC OBRES i SERVEIS, S.L. i IDECONSA, per un Import de 14,6 milions d'euros, IVA no inclòs. El Consell també ha acordat licitar l'assistència a la direcció d'obres d'aquesta actuació. El consell d'administració de la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, ha donat llum verda a l'adjudicació de tres projectes ambientals en el Delta de l'Ebre, a la província de Tarragona, per valor global de gairebé 34 milions d'euros.

El segon projecte adjudicat és la implantació de xarxes d'indicadors ambientals a l'UTE COTREPITJA, AQUAGEST MEDI AMBIENT i INDRA, per 12 milions d'euros. Finalment, el projecte de condicionament de canalitzacions de reg per a l'aportació d'excedents a les dues badies serà desenvolupat per MARCOR EBRE, S.A., amb un pressupost de 3 milions d'euros, tots ells IVA no inclòs.

Aquestes tres obres formen part de l'actuació urgent “Programa de qualitat de les aigües del Delta de l'Ebre. Alimentació de les badies amb aigua dolça dels canals de reg, 1a fase”, dotada amb un pressupost global de 54,7 milions d'euros. Aquest projecte s'integra al seu torn en el Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), aprovat l'any 2006 pel Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí i la Generalitat de Catalunya.
Així, la primera d'aquestes obres té com a objectiu millorar la qualitat de les aigües procedents dels camps de cultiu, prèviament al seu abocament en les badies, mitjançant la construcció d'aiguamolls en què tinguin lloc els processos físics, químics i biòtics necessaris per obtenir una qualitat d'abocament adequada.

Per fer-ho, l'actuació té en compte la construcció de dos aiguamolls de flux superficial, un en l'hemidelta nord, denominat aiguamoll “Illa del Mar”, i un altre en l'hemidelta sud, denominat aiguamoll “L'Embut”, que permetin que l'aigua procedent dels camps de cultiu que passi per ells millori la seva qualitat, abans del seu desguàs en les badies.

La segona de les infraestructures que ha estat adjudicada és la implantació de xarxes d'indicadors ambientals, cuya finalitat és la de conèixer la magnitud, extensió i freqüència dels problemes existents, així com l'estat de conservació dels ecosistemes del Delta, que facilitarà un coneixement precís per a la presa de mesures per tal de millorar la situació d'aquestes zones. L'àmbit d'actuació inclou el tram final del riu Ebre (des de Sástago fins a la desembocadura) i el Delta de l'Ebre.

Finalment, en relació amb el condicionament de canalitzacions de reg per a l'aportació d'excedents a les dues badies, la necessitat d'aquesta actuació sorgeix pel fet que els cabals de la concessió dels canals de l'Ebre, destinats en principi al reg de les grans extensions destinades a la producció d'arròs, no arriben a les badies en un dels moments de l'any més crítics des del punt de vista de necessitat d'aigua dolç com és l'estiu.
La finalitat de l'actuació és la construcció de noves infraestructures, com a canals i comportes, així la com restauració d'algunes ja existents, que permetin l'aportació d'aigua dolç dels canals de reg directament a les badies.