La Fundació Aena i la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya celebren el centenari de l’aeronàutica amb una exposició a la T1

parlaments

11/02/2010

A la mostra s’exposarà una rèplica a escala real d’un Blériot XI, el primer aeroplà que va aixecar el vol a Espanya fa 100 anys

La Fundació Aena i la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (PAC) commemoren el centenari de l’aeronàutica amb una exposició a la T1 de l’Aeroport de Barcelona, per retre homenatge als primers passos que es van donar al món de l’aviació a Espanya.
 
A la mostra es podrà contemplar una rèplica exacta de l’aeroplà Blériot XI, la primera aeronau que va realitzar un vol complet a Espanya fa 100 anys a l’Hipòdrom de Barcelona. L’exposició es completarà amb material gràfic sobre aquell esdeveniment i se’n podrà gaudir durant 2 mesos, des de l’11 de febrer fins a l’11 d’abril.
 
La Terminal T1 de l’Aeroport de Barcelona mostrarà una reproducció del model Blériot original, de 8 metres de llarg per 8 d’amplada. Per fer-lo possible, els membres de la FPAC, Enric Pallarés i Josep Andrada, han utilitzat peces quadrades de fusta que s’uneixen cap a la cua amb uns tensors per donar-li rigidesa, tela tensada amb vernissos per recrear les ales i una rèplica de motor Anzani de 25 CV.
 
Els treballs d’investigació, documentació i construcció de la rèplica han durat 6 anys i s’han dut a terme en un taller de Viladecans. Totes aquestes activitats han estat possibles gràcies a la financiació continuada de la Fundació AENA i s’han materialitzat en una nau industrial cedida per l’aeroport, que ha estat utilitzada com a magatzem i taller durant aquests anys.
 
En aquesta ocasió, la terminal més moderna de Barcelona i l’avió més antic s’uneixen per retre homenatge als pioners de l’aire i l’entrada d’Espanya a l’era de l’aviació. Va ser l’11 de febrer de 1910, a l’hipòdrom de Can Tunis, quan el pilot Julien Mamet va aconseguir enlairar un Blériot XI que va volar durant 2 minuts i 8 segons. L’avió havia vingut expressament de França en tren, en un viatge que va durar més de 15 hores.
 
Antecedents de l’aviació
 
- 17 de desembre de 1903: Els germans Wright realitzen als Estats Units el primer vol controlat en un aparell mecànic autopropulsat.
 
- 12 de novembre de 1906: El brasiler, Alberto Santos Dumont, va aconseguir volar la seva aeronau a París, aconseguint així dur a terme el primer vol documentat que es va registrar a Europa.
 
- Abril de 1909: Antonio Fernandez Santillana, nascut a Aranjuez i establert a Niça, és el primer espanyol de la història, que aconsegueix volar un aparell de la seva invenció.
 
- 25 de juliol de 1909: Louis Blériot, amb el seu Blériot XI, va ser el primer home que va creuar el Canal de la Mànega.

> Fotos