4 ciutats catalanes rebran 30 milions d’euros per projectes de regeneració urbana

11/06/2008

Les ajudes s’emmarquen en el programa Iniciativa Urbana 2007-2013


  • La inversió total dels projectes pujarà a més de 60 milions de euros
  • Els projectes permeten actuar en zones en les que viuen més de 30.000 persones

Un total de 4 ciutats catalanes han estat seleccionades en el programa Iniciativa Urbana 2007-2013 per impulsar projectes de desenvolupament urbà sostenible. Barcelona, Cerdanyola del Vallès, L’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramanet han estat les ciutats amb projectes acceptats.

Entre els quatre projectes rebran 30.502.083 milions de euros procedents dels Fondos Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de l’Unió Europea, i estaran cofinançats per les diferents administracions locals. La inversió total final pujarà a  61.004.166 milions d’euros. Més de 30.000 persones es beneficiaran de les actuacions en els diferents projectes.

Les ajudes s’emmarquen a la Iniciativa Urbana que té com objectiu la regeneració econòmica, mediambiental i social de determinades zones urbanes amb la finalitat de fomentar un desenvolupament local sostenible. El programa té en compte l’especial rellevància de les ciutats, ja que són el motor del desenvolupament dels països i responsables principals de la innovació, la creació de llocs de treball i l’atracció de capitals.  

La convocatòria d’ajudes estava destinada als municipis amb una població de dret de més de 50.000 habitants i capitals de província que no arribessin a aquesta població.

En total, se rebut 14 sol·licituds de diferents ciutats catalanes,  de les que han estat acceptats aquests 4 projectes.

Aposta del Govern per la continuïtat del programa URBAN 

Durant els períodes de programació de los Fons Comunitaris 1994-1999 i 2000-2006, la Comissió Europea va recolzar a 41 ciutats espanyoles mitjançant el programa Urban. En aquests períodes, Espanya va rebre 388,65 milions d’euros per projectes per una inversió total de 566,29 milions d’euros.

En el nou període 2007-2013, per  recollir i donar continuïtat a l’esperit de la profitosa experiència de la passada Iniciativa URBAN, el Govern ha considerat oportú, per decisió pròpia, seguir desenvolupant aquest tipus d’intervenció integrant-la dins de l’Eix de “Desenvolupament local i urbà” dels Programes Operatius Regionals 2007-2013 cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Els projectes havien de caracteritzar-se per un enfoc integral, atenen al desenvolupament d’un conjunt multidisciplinar d’actuacions (mediambientals, socials, urbanístiques, econòmiques, turístiques, culturals, patrimonials, noves tecnologies, societat de la informació, etc.) per fer front als problemes d’una zona urbana seleccionada dins del municipi i amb una clara desavantatge social i econòmica respecte al conjunt del mateix.

Més de 100 candidatures a tota Espanya

El número de candidatures rebudes des dels diversos municipis de tot Espanya ha estat de 102 propostes i el número de projectes i ciutats seleccionats finalment ha estat de 43. El repartiment de les ajudes FEDER destinades a aquesta iniciativa Urbana es trobava prèviament regionalitzada entre les diferents Comunitats Autònomes, existint un número orientatiu de possibles ciutats beneficiàries per regió.

Per la valoració dels projectes s’ha constituït una comissió mixta d’avaluació presidida pel Ministeri d’Economia i Hisenda i del que han format també part el Ministeri d’Administracions Públiques, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el Ministeri de Vivenda.

La relació de ciutats seleccionades per desenvolupar un projecte de Desenvolupament Urbà sostenible s’adjunta en l’annexa.