Administracions Públiques adjudica casi 11 milions d’euros del FSE a 14 projectes locals per la generació de treball a Catalunya

Rangel FSE

15/05/2008

Resolta la convocatòria de subvenciones del Fons Social Europeu (FSE)


  • Aquestes iniciatives, presentades per ajuntaments i instituts municipals, beneficiaran a Catalunya a 4.206 aturats
  • Les ajudes estan especialment dirigides a fomentar el treball en el sector dels serveis d’atenció a persones amb necessitats especials i entre els aturats amb risc d’exclusió

El Ministeri d’Administracions Públiques ha fet pública una resolució de la Secretaria d’Estat de Cooperació Territorial per la que es concedeixen les ajudes del Fons Social Europeu (FSE), que estan destinades a finançar projectes d’entidats locals la finalitat de les quals sigui la inserció laboral dels aturats.  El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, ha presentat en roda de premsa aquesta adjudicació.

La Comissió de Valoració de la convocatòria 2007 ha rebut de tota Espanya 167 projectes d’entitats locals, dels quals s’han seleccionat 140 projectes presentats per 135 entitats locals, que seran cofinançats amb un total de 156.063.145 euros.

FONS PER CATALUNYA

A la Comunitat de Catalunya s’han aprovat en la present convocatòria catorze projectes que contaran amb una subvenció de 10.943.925 euros i que beneficiaran a 4.206 aturats.

Les iniciatives han estat presentades pels ajuntaments de Barcelona, L´Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mollet de Vallès, Sabadell, Santa Coloma de Gramanet, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Lleida i Reus, per les diputacions provincials de Barcelona i Lleida, per l’Institut Municipal de Serveis Personals de Badalona i per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró.

En general, els projectes aprovats en aquesta comunitat busquen promoure un pacte local per la feina en els seus àmbits de gestió, que permeti donar una millor resposta a las necessitats peculiars de feina en els seus territoris, fent un especial incidència en els col•lectius amb majors problemes d’exclusió.

La distribució de les subvencions a Catalunya es pot consultar a la nota de premsa adjunta.

OBJETIUS DELS AJUTS

Les ajudes estan especialment dirigides a fomentar iniciatives generadores de feina en el sector dels serveis d’atenció a persones amb necessitats especials (nens, ancians, discapacitats, etc.),  oferint formació i pràctiques en serveis o donant oportunitats de qualificació professional a persones amb dificultades per trobar feina. 

Entre altres, es financien projectes que persigueixen la integració laboral dels aturats en major risc d’exclusió (dones, majors de 45 anys, discapacitats, ex-toxicòmans, etc.) o la creació de serveis generadors de feina en l’atenció a nens (escoles bressol) o a persones depenents, especialment en les zones amb més problemes de desenvolupament.

També estan orientades a promocionar pactes locals per la feina i xarxes d’intercanvi d’experiències en l’àmbit de la integració laboral i a l’anàlisis de las necessitats de formació. Totes aquestes iniciatives han de tenir present la perspectiva de gènere i la inclusió social i laboral de les persones amb més dificultats d’accés al mercat laboral.

CRITERIS DE REPARTIMENT

Els criteris d’adjudicació i prioritzatció de les subvencions es recullen en la Resolució del 7 de novembre de 2007, que estableix les bases reguladores d’aquestes ajudes. Per l’avaluació dels projectes s’ha valorat fonamentalment la seva qualitat, conforme als criteris de visibilitat, impacte, perspectiva de gènere, itineraris d’inserció o creació de xarxes d’intercanvi, entre altres, establerts en les bases de la convocatòria.

A més, per la selecció final també s’ha tingut en compte la relació cost-beneficiari de cada projecte, així com la priorització establerta per cada entitat entre els projectes que presenta. Entre els projectes considerats finançables s’ha procurat que tots tinguin un pressupost mínim que els faci viables.

Poden beneficiar-se d’aquestes ajudes els municipis amb més de 50.000 habitants, així com les diputacions, cabildos, consells insulars i comunitats autònomes uniprovincials que realitzan projectes que inclouen varis municipis amb una població acumulada de més de 50.000 habitants.

Les quanties i percentatges del FSE s’assignen seguint la nova classificació de regions que va comportar l’ampliació de la Unió Europea. Les regions incloses en els objectius de “Convergència”, “Convergència en règim transitori” i “Competitivitat en règim transitori” reben una ajuda del 80% del cost del projecte i per les comunitats autònomes incloses en l’objectiu “Competitivitat regional i feina”, es finança el 50 % del cost.

En el cas d’Espanya la nova classificació és la següent:

•   Regions de convergència, en les que el seu PIB per càpita sigui inferior al 75% de la mitjana comunitària, prenent com a referència l’Europa dels 25. Pertanyen a aquest grup Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura i Galícia.

•   Regions de convergència en període transitori, aquelles que en l’anterior període eren d’objectiu 1 (desfavorides) i que continuarien sent-ho si la mesura fos la de la UE-15. Estan incloses Astúries, Múrcia, Ceuta i Melilla.

•   Regions de competitivitat en règim transitori, que en l’anterior període eren d’objectiu 1, i que ja no continuarien sentt-ho ara si la mesura fos la de la UE-15. En el grup es troben Castella i Lleó, València i Canàries.

•   Regions de competitivitat, que són les que han arribat a un major nivell de desenvolupament: Aragó, Balears, Cantàbria, Cataluña, Madrid, Navarra, País Basc i La Rioja.


La distribució de las subvencions del FSE-2007 es pot consultar en la nota de premsa adjunta. 

> Fotos