El Govern estudia els avenços en les sis línies estratègiques de lluita contra el canvi climàtic

15/10/2008

Comisión Delegada para el Cambio Climático


  • La Comissió Delegada ha comptat avui amb la presència del Dr. Rajendra Pachauri, President del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic de l'ONU i Premi Nobel de la Pau.
  • S'han estudiat l'esborrany de la Llei d'Eficiència Energètica i Energies Renovables i l'Índex de l'Estratègia de Mobilitat Sostenible, dos de les normes més importants per mitigar el canvi climàtic i que estaran llistes abans de final d'any.
  • També s'ha analitzat una proposta de mapa amb localitzacions per a la plantació dels 45 milions d'arbres que va aprovar el Consell de Ministres el passat 12 de setembre.

En la seva segona reunió, la Comissió Delegada per al Canvi Climàtic, presidida per la Vicepresidenta Primera, Mª Teresa Fernández de la Vega, ha estudiat els avenços realitzats en cadascuna de les sis línies estratègiques en matèria de lluita contra el canvi climàtic, aprovades el mes de juliol passat i que afecten a nou ministeris.

La Comissió Delegada va comptar amb la presència del President del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic de Nacions Unides (IPCC) i Premi Nobel de la Pau, Dr. Rajendra Pachauri, un referent mundial sobre el coneixement científic, tècnic i socioeconòmic del canvi climàtic.

Entre els avenços que es van analitzar avui a la Comissió, destaca la presentació de l'Índex de l'Estratègia de Mobilitat Sostenible, que té com a objectiu desenvolupar un nou concepte de mobilitat urbana, implantar eficiència energètica en el transport i apostar per una reducció de la potència, la velocitat i el pes dels vehicles. L'avantprojecte de Llei està previst que estigui llest abans de final d'any.

Així mateix, es proposa en aquest Índex la creació d'un marc legal administratiu i fiscal propici a la mobilitat sostenible, així com una acció coordinada amb les Comunitats Autònomes i els Ens Locals. En aquesta línia, també es pretén la creació d'una Taula Diàleg per a la Mobilitat Sostenible formada per les CCAA, la FEMP, la Xarxa de Ciutats pel Clima i organitzacions sindicals i socials.

En matèria de sostenibilitat energètica, Espanya ja és un referent mundial en el desenvolupament d'energies renovables i ha augmentat de manera espectacular els recursos destinats a l'eficiència energètica. Per continuar en aquesta línia, avui la Comissió ha vist un primer esborrany del projecte de Llei d'Eficiència Energètica i energies Renovables. Una norma que vol fer del model energètic espanyol un referent en la lluita contra el canvi climàtic.

Per a això recull els principis programàtics i les principals orientacions, així com els objectius en eficiència i energies renovables de la Unió Europea i les obligacions assumides per Espanya.

Aquest avantprojecte de Llei estarà llest abans de finals d'any.

D'altra banda, el passat 12 de setembre, el Consell de Ministres va aprovar el Pla per a la plantació de 45 milions d'arbres. Una mesura que suposa una inversió de més de 90 milions d'euros i, amb la qual se'n va a reforestar més de 61.000 hectàrees des de 2009 fins a 2012. Avui, a la Comissió, s'ha presentat un primer mapa amb les ubicacions potencials per a la plantació dels arbres amb la finalitat de promoure la capacitat de fixació de carbonis de les masses forestals.

En el mateix Consell de Ministres, també es va aprovar la creació de l'Institut d'investigació sobre el Canvi Climàtic (IICC) a Saragossa, amb l'objectiu d'instaurar un centre d'excel·lència científica nacional i internacional i així ser líders en aquesta lluita. A la reunió d'avui s'ha aprovat la composició del Grup de Treball d'experts i el mandat per elaborar el Programa d'Investigació Inicial del IICC en l'àmbit de la investigació i la modelització sobre el canvi climàtic i el desenvolupament de tecnologies d'adaptació dirigides a la integració dels recursos hídrics.

La Comissió ha estudiat també l'últim esborrany del Pla Nacional Integrat de residus que incorpora les al·legacions rebudes durant el procés d'informació pública. A més, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí està treballant en un Pla de Biogestió de Purins, així com un Reial decret que ho financiï.

En relació amb la línia estratègica d'edificació sostenible, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Consum juntament amb el d'Habitatge han elaborat un esborrany de Reial Decret per a la certificació d'eficiència energètica d'edificis existents, el qual ja ha rebut al·legacions de les entitats implicades. S'espera redactar aviat un document final que reculli les al·legacions per poder iniciar la seva aprovació definitiva.

Finalment, la Comissió ha tractat sobre el projecte en el que Espanya i Alemanya estan treballant conjuntament per a la creació d'una Agència Internacional sobre Energies Renovables. Està previst que se celebri la conferència final preparatòria a Madrid els pròxims 23 i 24 d'octubre.

La Comissió Delegada per al Canvi Climàtic està integrada pels ministres de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, d'Afers Estrangers i de Cooperació, Foment, d'Educació, Política Social i Esport, d'Indústria, Turisme i Comerç, d'Habitatge i de Ciència i Innovació, i les dues Vicepresidències de Govern. També formen part de la mateixa els secretaris d'Estat per a la Unió Europea, de Defensa, d'Economia, d'Hisenda i Pressupostos, de Seguretat, de Planificació i Relacions Institucionals, de Cooperació Territorial, de Canvi Climàtic i d'Investigació. La Secretària d'Estat de Canvi Climàtic exerceix les funcions de Secretària de la Comissió Delegada.