La Delegació del Govern presenta els mitjans contra la violència de gènere sobre dones majors de 65 anys

La Delegació del Govern presenta els mitjans contra la violència de gènere sobre dones majors de 65 anys

28/06/2022

La Delegació del Govern presenta els mitjans contra la violència de gènere sobre dones majors de 65 anys

Quatre de cada 10 dones d’aquests grup de població diuen que han estat víctimes de maltractament per part de la seva parella per un temps perllongat durant el matrimoni


La Delegació del Govern d’Espanya a les Illes Balears ha presentat aquest dimarts a diversos col·lectius de gent gran de Mallorca els recursos de l’Administració General de l’Estat (AGE) a l’arxipèlag per lluitar contra la violència de gènere sobre les dones de més de 65 anys. L’acte, celebrat a la seu de la Delegació a Palma, ha comptat amb la intervenció de la delegada del Govern, Aina Calvo, i de la cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona, Maria Alarcos. També hi ha participat els responsables de la Unitat d’Atenció a la Família i Dona (UFAM) de la Policia Nacional i de l’Equip Dona-Menor (EMUME) de la Guàrdia Civil.

Al mateix temps, la Direcció Insular de l’AGE a Menorca també ha donat a conèixer avui a diferents entitats els mitjans amb els quals compta la seva Unitat de Violència contra la Dona. L’acte ha comptat amb les intervencions del cap de la Unitat, Juan Manuel Gil, i dels representants de la UFAM i de l’EMUME en aquesta illa. Ambdues activitats s’inscriuen a la Setmana de l’Administració Oberta, que se celebra fins al pròxim 1 de juliol, i que té com a objectiu principal apropar les Administracions Públiques a la ciutadania, a partir dels principis de transparència, rendició de comptes, participació, integritat pública i col·laboració. A Espanya, aquesta iniciativa, d’àmbit internacional, ha estat impulsada per la Direcció General de Governança Pública del Govern espanyol.

La delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha destacat la importància de la feina conjunta de les administracions i les institucions i entitats involucrades en la lluita contra la violència masclista, especialment quan aquesta s’exerceix sobre dones grans, perquè llavors la situació de maltractament sol perllongar-se durant molts d’anys. Segons les dades de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, a Espanya aproximadament un 40% de dones majors de 65 anys admeten haver patit alguna classe de maltractament físic, psicològic, sexual i/o econòmic per part de la seva parella al llarg de més de 40 anys. Aquestes agressions es produeixen majoritàriament en el si del matrimoni, i això afavoreix que hi hagi més dependència i que més freqüentment la situació de la dona sigui invisible als ulls del seu entorn i de la societat.

“Resulta fonamental que posem a disposició de les víctimes i del seu entorn tota la informació possible sobre els mitjans dels quals disposen per ser conscients de que el tracte que estan rebent per part de la seva parella és violència de gènere, i perquè demanin ajuda i protecció”, ha dit Aina Calvo. La delegada ha subratllat que “el missatge per transmetre a les víctimes és que no estan totes soles, i que d’aquesta situació se’n pot sortir”.

 

Altres activitats

Dins de la Setmana de l’Administració Oberta a les illes s’han programat altres activitats a diferents àrees de l’AGE. Demà, dimecres, l’Agència Tributària organitza una sessió per donar a conèixer al públic el funcionament d’aquest organisme i de la seva seu electrònica. D’altra banda, la delegació del Ministeri d’Hisenda a Palma ofereix una jornada de portes obertes i un seminari sobre Govern obert, transparència i servei públic davant del repte demogràfic d’atenció a la ciutadania en el cadastre.

El calendari d’actes de la Setmana de l’Administració Oberta 2022 es pot consultar en el següent enllaç: Portal de la Transparència