Prop de 18.000 empreses, entitats i ciutadans de Balears ja compten amb 733 milions d’euros del Pla de Recuperació

05/04/2024

Prop de 18.000 empreses, entitats i ciutadans de Balears ja compten amb 733 milions d’euros del Pla de Recuperació

Dels 1.050 M€ assignats pel Govern a la Comunitat Autònoma per a la seva gestió directa, s'han efectuat convocatòries per un valor total de 722 M€, dels quals 337 milions ja han estat adjudicats, amb una taxa de resolució del 47%


Un total de 17.746 empreses, entitats i ciutadans de Balears ja han rebut 732,21 milions d'euros fins a finals de febrer, a través de les diferents licitacions i subvencions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) realitzades per l'Administració General del Estat (AGE), la comunitat autònoma i les entitats locals. D'aquest total, 355 milions d'euros corresponen a convocatòries realitzades directament per l'AGE; 337 M€ han estat resolts per la CAIB amb els recursos assignats a les Conferències Sectorials, i 40 M€ més són licitacions efectuades pels Ajuntaments.

Dels 1.050M€ assignats pel Govern a la Comunitat Autònoma, s'han dut a terme convocatòries per valor de 722M€, el 47% dels quals ja han estat resolts. Per la seva part, les corporacions municipals han convocat licitacions per un total de 82 M€, dels quals han resolt 40 M€.

Més de la meitat dels beneficiaris són microempreses i pimes i un 5% particulars; aquests dos col·lectius reben sis de cada 10 euros de les ajudes del PRTR a l'arxipèlag. Un altre 26% es destina a entitats; un 10%, a UTEs i el 5% restant, a grans empreses. D'altra banda, del total dels fons que ja s'han resolt a les illes, gairebé un 40% són per a projectes d'infraestructures sostenibles i transició energètica; un 18% per a Agenda Urbana i Rural i un altre 17% s'inverteix en la modernització del teixit industrial de l'arxipèlag. A més, 7 de cada 10 euros són per a iniciatives relacionades amb la Ciència o la Salut, mentre que les àrees d'Economia de les cures i Ocupació, Administració del segle XXI i Educació s'enduen un 6% de la inversió total del Pla de Recuperació i, finalment, un 1% és per a projectes relacionats amb la Cultura o l'Esport.

Aquestes i altres dades es poden consultar a l'eina ELISA, accessible a través del web del Pla de Recuperació i que ha posat en marxa el Govern d'Espanya. Aquest programa informàtic permet fer un seguiment de les convocatòries de licitacions i subvencions, així com de la seva resolució, tant dels fons gestionats directament per l'Estat, com dels que són transferits a les comunitats autònomes a través de les Conferències Sectorials i d’aquells que executen les corporacions locals.

Segons el delegat del Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez Badal, aquesta iniciativa és “una altra mostra del compromís de l’Executiu de l’Estat amb l’arxipèlag i una aposta ferma per la transparència”. Rodríguez Badal ha reiterat que les ajudes contemplades en el pla són l’instrument “per aconseguir entre totes les administracions que s’executin els fons europeus necessaris per transformar l’economia de les illes i enfortir la nostra cohesió social”.

Projectes emblemàtics

Entre els projectes emblemàtics desenvolupats a Balears a través del Pla de Recuperació destaquen l'ampliació del Metro de Palma, amb 21 M€, els projectes de regeneració d'aigües per al regadiu, dotats amb gairebé 7,5 M€ o la creació de parcs fotovoltaics, per un import global de més de 18 M€. A més, al capítol d'infraestructures s'hi destinen 3,9 M€ per a la millora de la sostenibilitat i l'eficiència energètica dels ports, dels quals destaquen els 2,5 M€ per al port de Palma.