Más de 12.200 jóvenes de Balears pueden solicitar ya el Bono Cultural Joven 2023

15/06/2023

Més de 12.200 joves de Balears ja poden sol·licitar el Bo Cultural Jove 2023

Qui compleixi 18 anys el 2023 pot demanar-ho a la web www.bonoculturajoven.gob.es, des del 13 de juny fins al 30 de setembre


Un total de 12.263 joves nascuts al 2005 i residents a les Illes Balears ja poden sol·licitar el Bo Cultural Jove, pel qual percebran 400 euros destinats a l'adquisició i el gaudi de productes, serveis i activitats culturals. Es calcula que aquesta és la xifra de persones residents en l'arxipèlag que compleixen 18 anys en 2023, i que, per tant, podran beneficiar-se de la segona edició d’aquest programa, que impulsa el Ministeri de Cultura i Esport.

Per sol·licitar el bo, han de registrar-se i realitzar el procediment de sol·licitud en la pàgina web www.bonoculturajoven.gob.es fins al pròxim 30 de setembre. És imprescindible que, prèviament, els interessats obtinguin una d'aquestes tres formes d'identificació digital: Cl@ve amb registre bàsic (que es pot sol·licitar i obtenir per videotrucada), Cl@ve amb registre avançat (de manera presencial i per a aquells que no hagin complert encara els 18 anys) o bé el Certificat digital. Els joves interessats a sol·licitar el Bo Cultural Jove poden realitzar el tràmit personalment o a través de la representació d'un adult, per a això cal adjuntar el formulari que es pot descarregar a la pàgina web, signat pel beneficiari i el seu representant. En aquests casos, el llibre de família no és un document acreditatiu de la representació.

A aquest programa hi tenen dret les persones de 18 anys d’edat i de nacionalitat espanyola, així com aquelles de nacionalitat estrangera que tenen residència legal a Espanya, o que siguin sol·licitants d'asil, desplaçats temporals o persones estrangeres ex tutelades que estiguin tramitant el seu permís de residència.

 

Sobre el Bo Cultural Jove

A partir de la concessió de l'ajuda, les persones beneficiàries disposen d'un any per utilitzar els 400 euros en productes o serveis culturals en els establiments adherits, que ja superen els 3.000 a tot Espanya. El Bo Cultural Jove funciona amb una targeta prepagament que les persones beneficiàries poden tenir en format virtual en el seu dispositiu mòbil, o en format físic que rebrà en el seu domicili o adreça indicada en la sol·licitud. Amb aquesta targeta pot gaudir d'experiències i productes culturals, que es divideixen en tres trams per afavorir la diversificació entre els diferents sectors culturals, amb la següent distribució:

  • 100 euros per a productes físics, per exemple, llibres, premsa o discs.
  •  100 euros per a productes digitals, como premsa digital, podcast, videojocs en línia i plataformes virtuals.
  • 200 euros per a arts vives: teatre, òpera, cine, dansa, museus o espectacles taurins.

L'objectiu del Ministeri de Cultura i Esport amb aquesta iniciativa és doble: promoure l'interès de la població jove espanyola per la cultura, que aquesta iniciativa ajuda a fidelitzar com a públic i consumidor cultural de cara al futur, i, d'altra banda, oferir un suport addicional al sector cultural.

 

Convocatòria 2023

Apartir de la proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, el Consell de Ministres va aprovar el passat 20 de març el Reial decret que regula el Bo Cultural Jove per a 2023, que compta amb una dotació de 210 milions d'euros en els Pressupostos Generals de l'Estat. A més, s'està tramitant la selecció de l'entitat col·laboradora per a la facilitació i gestió dels mitjans de pagament del programa d'ajudes. El 2022, primer any de vigència d'aquesta iniciativa, van obtenir el Bo Cultural Jove un total de 277.554 persones a tot Espanya. Fins al 30 d'abril, els beneficiaris han realitzat un total de 911.267 operacions, per un valor de 32,9 milions d'euros. A les Illes Balears es van registrar 13.744 operacions per un import de 475.784 euros