Els usuaris del Bo Cultural Jove ja han destinat 15 milions d'euros a productes, serveis i experiències culturals

Els usuaris del Bo Cultural Jove ja han destinat 15 milions d'euros a productes, serveis i experiències culturals

13/02/2023

  • Entre novembre i gener, s'han registrat un total de 377.539 operacions en establiments adherits
  • Solament durant gener, s'han realitzat 193.000 compres, per un valor superior a 8,2 milions d'euros, import que suposa un increment superior al 60% respecte a desembre
  • Segons una enquesta de valoració del servei, un 98,58% dels beneficiaris afirma que recomanaria el Bo als joves que compleixin 18 aquest any
  • El Ministeri de Cultura i Esport ja ha sotmès a audiència i informació pública el Reial decret que regularà el Bo Cultural Jove 2023

13-febrer-2023.- Durant els tres primers mesos d'ús del Bo Cultural Jove, s'han realitzat un total de 377.539 operacions en els establiments adherits a Espanya, la qual cosa suposa una inversió total de 15.057.498,71 euros en el sector cultural. Solament durant gener, es van registrar 193.303 usos amb el Bo Cultural Jove, un 41,91% més que al desembre. El valor de les compres va ascendir a 8.236.491,33 euros, la qual cosa suposa un increment del 60,61% respecte al mes anterior.

Des de la seva engegada, el Ministeri de Cultura i Esport està recollint i analitzant les dades d'ús del Bo Cultural Jove, que permetran conèixer hàbits i interessos culturals de la joventut a Espanya. Fins al moment, les compres en comerços especialitzats s'han distribuït, principalment, entre espectacles, cinema, llibres, streaming, videojocs i teatres.

A 10 de febrer, es comptabilitzaven 2.563 empreses adherides (algunes amb múltiples establiments en el territori espanyol), un 21,18% més que al desembre. Això es tradueix en més de 3.000 punts de venda, físics i en línia,disponibles (consulta aquí el mapa), a les quals se sumen altres 221 sol·licituds actualment en tramitació. El termini d'adhesió d'empreses roman obert.

Enquesta de valoració
El Ministeri de Cultura i Esport ha realitzat una enquesta de valoració del servei entre una mostra de 8.782 beneficiaris, dels quals van finalitzar l'enquesta 5.425 joves. Entre altres aspectes, s'ha consultat si el Bo dona l'oportunitat a l'usuari de gaudir de productes i activitats culturals que anteriorment no adquirien, responent afirmativament un 87,54% dels consultats. A més, un 98,58% afirma que recomanaria el Bo als joves que compleixin 18 enguany. I respecte a l'experiència amb el Bo, un 41,83% la considera acceptable, un 33,63% excel·lent i un 23,45% millorable.

Sobre el Bo Cultural Jove
A partir de la concessió de l'ajuda, els joves disposen d'un any per utilitzar els 400 euros en productes o serveis culturals. El Bo Cultural Jove funciona amb una targeta de prepagament que emet Correus i que el beneficiari pot tenir de forma virtual en el seu mòbil o rebre de forma física al seu domicili. Amb aquesta targeta pot gaudir d'experiències i productes culturals, que es divideixen en tres trams per afavorir la diversificació de la inversió, amb la següent distribució:

100 euros per a productes físics, per exemple, llibres, premsa o discos.
100 euros per a productes digitals, com a premsa digital, podcast o videojocs en línia.
200 euros per a arts escèniques: teatre, òpera, cinema, dansa o museus.

L'objectiu del Ministeri de Cultura i Esport amb aquesta iniciativa pionera té un doble sentit: d'una banda, mostra l'interès d'un ampli espectre de la població jove espanyola per la cultura, que aquesta iniciativa ajuda a fidelitzar com a públic i consumidor cultural de cara al futur; i, d'altra banda, ofereix un suport addicional al sector cultural per a recuperar-se de la crisi, amb una inversió superior estimada pròxima als 112 milions d'euros.

Bono Cultural Jove 2023
El Bo Cultural Jove es consolida en els Pressupostos Generals de l'Estat 2023 amb una partida consignada de 210 milions d'euros. El Ministeri de Cultura i Esport ja està treballant en la segona convocatòria de la iniciativa. Fins al 13 de febrer roman obert el termini d'informació i audiència pública del Reial decret que regularà la seva posada en marxa. Es tindrà en compte, per a això, l'experiència de la primera edició i les millores incorporades per a l'optimització del sistema de sol·licitud i tramitació.

Annex. Distribució provincial d'entitats.
Annex. Distribució provincial de beneficiaris