El Govern destina més de 24,4 milions d'euros a Catalunya per a l'adaptació al risc d'inundació i la digitalització del cicle de l'aigua

El Govern destina més de 24,4 milions d'euros a Catalunya per a l'adaptació al risc d'inundació i la digitalització del cicle de l'aigua

07/06/2022

  • Els fons, procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, suposen una inversió total de 174,5 milions d'euros per a l'exercici 2022 i la seva distribució es ratificarà en la propera Conferència Sectorial de Medi ambient
  • La inversión contempla dos líneas de actuación, destinadas a la protección y adaptación al riesgo de inundación e integración ambiental en núcleos urbanos, así como a la incorporación de la digitalización a todos los ámbitos de la gestión hídrica
  • Es pretén avançar en la consecució de la fita 77 del PRTR, que insta a restaurar, almenys, 200 quilòmetres de lleres i riberes i a protegir a 40.000 habitants del risc d'inundació a Espanya

14 de juny de 2022 – El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat la distribució de 24.477.640 euros a Catalunya per a l'exercici pressupostari 2022, en el marc del component 5 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), per a la preservació de l'espai litoral i dels recursos hídrics.

Els fons, que suposen una inversió total de 174,5 milions d'euros per a totes les comunitats i ciutats autònomes, aniran destinats a dues línies d'inversió:

·        El pla d'actuacions de protecció i adaptació al risc d'inundació i integració ambiental en nuclis urbans, que compta amb 74,5 milions d'euros i destinarà 5.561.840 euros a Catalunya.

·        La línia d'actuació 2 a les comunitats autònomes del PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, que compta amb una partida de 100 milions d'euros, dels quals Catalunya rebrà 18.915.800 euros.

Els criteris de distribució d'ambdues ajudes, que van ser consensuades amb les CCAA en la Comissió Sectorial de Medi ambient del passat 17 de maig, es ratificaran, una vegada autoritzats pel Consell de Ministres, en la Conferència Sectorial de Medi ambient prevista per a aquest mes de juny.

El Pla d'actuacions de protecció i adaptació al risc d'inundació i integració ambiental en nuclis urbans servirà per subvencionar actuacions dirigides a restaurar ecosistemes fluvials i reducció del risc d'inundacions que engeguin solucions basades en la naturalesa i que permetin, alhora, millorar l'estat dels rius i la seva adaptació al canvi climàtic. Aquestes ajudes aniran dirigides a avançar en la consecució de la fita 77 del PRTR, que insta a restaurar, almenys, 200 quilòmetres de lleres i riberes i a protegir a 40.000 habitants del risc d'inundació a Espanya.

Impacte de les inundacions

Les actuacions objecto d'aquesta subvenció, que a Catalunya deixarà una inversió de 5.561.840 euros, han d'estar emmarcades en els plans de gestió del risc d'inundació de segon cicle, o bé en els futurs plans hidrològics de conca. Com a requisit se'ls exigeix donar prioritat a la recuperació ambiental de les masses d'aigua i la protecció enfront d'inundacions.

Així mateix, els criteris de distribució tindran en compte l'impacte de les inundacions a Espanya -calculat a partir de la indemnitzacions pagades per danys reals pel Consorci de Compensació d'Assegurances-, la població resident a la zona inundable de 500 anys de període de tornada d'origen fluvial i, finalment, la longitud de les àrees de risc potencial significatiu d'inundació d'origen fluvial.

En relació amb les actuacions a realitzar -bé directament a través de les comunitats i ciutats autònomes o organismes que d'elles depenguin, o bé a través de convocatòries en concurrència competitiva entre les diferents administracions competents- podran incloure: obres de recuperació ambiental i millora de l'estat de lleres i riberes, actuacions de recuperació hidrològica forestal i estabilització de vessants, o actuacions associades a la implantació dels diferents mecanismes de protecció civil recollits en els *PGRI i plans autonòmics de protecció civil.

Aquest nou repartiment se sumeixi a una primera convocatòria d'ajudes distribuïdes a través de la Fundació Biodiversitat, que al desembre de 2021 va destinar 75 milions d'euros per al foment d'actuacions dirigides a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació en els entorns urbans destinades a corporacions municipals; diputacions provincials i comunitats autònomes uniprovincials.

A més, i al marge d'aquestes dues subvencions, la Direcció general de l'Aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i les Confederacions Hidrogràfiques estan invertint altres 150 milions d'euros addicionals en actuacions destinades a la restauració fluvial i a la prevenció d'inundacions.

Digitalització del cicle de l'aigua

D'altra banda, el Consell de Ministres ha autoritzat una partida de 100 milions d'euros a distribuir per la Comissió Sectorial de Medi ambient, dels quals 18.915.800 euros aniran destinats a Catalunya.

De la inversió total, 40 milions d'euros es destinaran a impulsar la digitalització de les administracions de les comunitats autònomes amb competència en la gestió del domini públic hidràulic a través de les demarcacions hidrogràfica intracomunitàries.

Per als criteris de repartiment d'aquests 40 milions es tindrà en compte tant la superfície de l'àmbit intracomunitari de la demarcació respecte a la superfície total de les demarcacions intracomunitàries (40%) com el nombre de població en l'àmbit intracomunitari de la demarcació, respecte a la població total de les demarcacions intracomunitàries (60%).

Les actuacions que seran objecte d'aquestes ajudes són les relatives a la millora, a través de la digitalització, dels processos administratius i millora del coneixement en matèria de gestió del domini públic hidràulic, les actuacions relatives a la millora de la informació hidrològica i control dels usos de l'aigua i el suport a la digitalització de les infraestructures hidràuliques existents de titularitat pública.

Municipis de menys de 20.000 habitants

Els 60 milions d'euros restants es destinaran a impulsar la digitalització de les administracions hidràuliques de les comunitats autònomes i entitats locals, especialment dels municipis de menys de 20.000 habitants.

En aquest cas, els criteris de repartiment seran la població total de la comunitat autònoma, la població en municipis menors de 20.000 habitants, la superfície total de la comunitat autònoma en qüestió, el percentatge de pèrdues reals en xarxa i, finalment, el nombre d'abocaments autoritzats d'aigües superficials al domini públic hidràulic de la comunitat autònoma.

Serà objecte d'ajuda les intervencions en millora de la digitalització interna de qualsevol de les administracions o organismes que tinguin determinades competències en la gestió de l'aigua, així com les de suport a les entitats locals que permetin una millora de la digitalització dels seus sistemes de gestió del cicle de l'aigua urbana.