La Delegació ofereix assessorament i ajuda als alcaldes dels municipis afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre per tramitar rebaixes en els mòduls agraris de l’IRPF

30/08/2019


Els subdelegats a Lleida i Tarragona s’ofereixen als consistoris per gestionar que els pagesos i ramaders que s’hagin vist afectats es puguin beneficiar d’una rebaixa en la seva declaració fiscal


Els subdelegats del Govern a Lleida i Tarragona, José Crespín i Joan Sabaté, s’han ofert als alcaldes i alcaldessa dels municipis afectats pels incendis forestals de la Ribera d’Ebre per assessorar-los i ajudar en la tramitació de les sol·licituds d’una rebaixa en els mòduls agraris de la declaració tributària anual de pagesos i ramaders.

El subdelegat a Lleida ha escrit als alcaldes i alcaldessa de Maials, Llardecans, Bovera i La Granadella, i als consells comarcals de Les Garrigues i del Segrià, a la Cambra de Comerç, a la Comunitat de Regants de les Garrigues Sud, a Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, i a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. El subdelegat a Tarragona s’ha dirigit als alcaldes de Flix, Palma d’Ebre, Torre de l’Espanyol i Vinebre.

El Ministeri d’Hisenda –a proposta del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació– habilita cada any una línia d’ajuts per poder aplicar a pagesos i ramaders que s’hagin vist afectats per situacions excepcionals amb una disminució en els rendiments de l’activitat agrària, és a dir, una rebaixa en els mòduls agraris de l’Impost sobre la Renta de les Persones Físiques (IRPF).

La normativa aplicable en aquests casos és la que contempla el Reglament que preveu que quan el desenvolupament d’una activitat econòmica a la qual s’aplica el règim d’estimació objectiva de l’IRPF es vegi alterat per circumstàncies excepcionals –com ara incendis, inundacions, pedregades, gelades o sequera– el Ministeri d’Hisenda pot autoritzar la reducció dels mòduls tributaris. Es tracta, doncs, d’una mesura que podria beneficiar al sector per compensar una part de les pèrdues ocasionades per aquest incendi.

La voluntat de la Delegació del Govern a Catalunya ha estat, des del primer moment, ser al costat dels municipis i de les institucions implicades i col·laborar en tot allò que calgués. Per això, ha fet costat als municipis facilitant tota la informació sobre els mecanismes necessaris per poder refer el futur dels afectats el més aviat possible.

En aquest sentit, les subdelegacions de Lleida i Tarragona han demanat als alcaldes i alcaldessa per carta que els facin arribar un acord del Ple municipal de cada corporació, o una carta explicativa amb els motius i la petició argumentada de reducció de mòduls agraris per tal que les subdelegacions de Lleida i Tarragona les traslladin a l’organisme competent perquè siguin valorades per la comissió tècnica i puguin ser incloses en la relació de municipis afectats (Maials, Llardecans, Bovera, La Granadella, Flix, Palma d’Ebre, Torre de l’Espanyol i Vinebre).

Al costat dels municipis des del primer moment

Des del primer moment i tan bon punt es va acabar d’extingir l’incendi, els subdelegats de Lleida i Tarragona es van reunir amb tots els municipis afectats per informar-los dels mecanismes de l’Estat que tenien al seu abast. A mitjans del més de juliol es van mantenir reunions tant a Lleida com a Tarragona amb els alcaldes i alcaldessa, així com amb representants d’entitats representatives del món agrari i ramader en les quals també van participar la Cap de Protecció Civil i el cap de l’Àrea d’agricultura de la Delegació del Govern.

Sabaté i Crespin ja van oferir llavors l’assessorament tècnic de la Delegació del Govern i els van informar de les principals línies d’ajuda del Estat, que pivoten sobre tres ministeris: el d’Interior, el d’Hisenda i el d’Agricultura.