El darrer número de la revista Domenechiana recull el resultat de la recent recerca sobre Lluís Domènech i Montaner

24/04/2019


La revista analitza diversos aspectes de la vida i obra de l’arquitecte modernista, que fou director de les obres del Palau Montaner, seu actual de la Delegació del Govern a Catalunya



La seu de la Delegació del Govern a Catalunya ha acollit aquest dimecres la presentació del darrer número de la revista Domenechiana que edita el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM).

El CEDIM presenta les seves publicacions a edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner i, en aquesta ocasió, el lloc triat ha estat el Palau Montaner, seu actual de la Delegació, perquè l’article d’obertura de la publicació tracta, precisament, sobre el valor que Domènech donava a l’antiga tècnica de l’art del ferro “repussat a martell”.

Lluïsa Amenós, historiadora experta en l’art del ferro, ha presentat el seu estudi sobre el projecte original que havia de decorar les portes artístiques de l’exterior del Palau Montaner de Barcelona. Amenós ha conclòs que aquestes portes s’havien de decorar amb uns relleus executats pel forjador aragonès, Francisco Tiestos, tot i que sembla que finalment mai es van arribar a instal·lar. L’aprofundiment d’Amenós en l’estudi d’aquests relleus ornamentals testimonien el valor que l’arquitecte donava a l’antiga tècnica del repussat a martell.

L’acte de presentació ha consistit en una breu introducció de cadascun dels articles del darrer número de la revista; tots ells centrats en algun aspecte de la vida i obra arquitectònica de Domènech i Montaner, amb una breu introducció dels autors a càrrec del director de l’Àrea de Foment de la Delegació, Estanislau Vidal-Folch.

Lluís Domènech i Montaner va rebre l’encàrrec de construir la mansió familiar del Palau Montaner del seu propi tiet, l’editor Ramon Montaner i Vila. L’edifici es va alçar entre 1889 i 1893.

Els altres articles del número 14 de la revista són:

  • Lluís Domènech i Montaner i el japonisme. Dels esgrafiats del Cafè-Restaurant (1888) als de la Fonda Espanya (1903), a càrrec de l'historiador de l'art  Ricard Bru i Turull.
  • Les excursions científiques de Lluís Domènech i Montaner. Un excursionista singular i un observador polisèmic, a càrrec de l'escriptor Xavier Mas Gibert.
  • Domènech i Montaner i el catalanisme polític (IV). De la crisi de la Lliga Regionalista a la formació del catalanisme republicà (1904-1914), a càrrec de l'historiador i president del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz i Xiqués.
  • L’evolució estilística de les portes interiors dissenyades per Domènech i Montaner, a càrrec de la restauradora de béns mobles Gemma Martí Rey.
  • Can Rocosa de Canet i les cases del seu entorn. De la casa d’un fadristern del segle XVI al lloc d’estiueig de Domènech i Montaner, a càrrec de l'arquitecte tècnic Sergi Alcalde.

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner és una institució de recerca, sense afany de lucre, fundada l'abril del 2013 amb l’objectiu bàsic de portar a terme estudis sobre l’arquitecte modernista en totes les seves vessants.

Compta amb un equip pluridisciplinar de col·laboradors, format per historiadors, historiadors de l'art, escriptors, arquitectes i restauradors que porten a terme un ambiciós projecte de recerca. L’àmbit d’actuació territorial del CEDIM és Catalunya, Balears i Cantàbria, tot i que estableix com a llocs preferents de la seva activitat les ciutats de Barcelona, Reus i Canet, els indrets on es concentra gran part de l’obra de l’arquitecte.

Domenechiana és una revista que s'edita semestralment, i esdevé el portaveu escrit del CEDIM, eina divulgativa per posar en valor la recerca constant que es porta a terme a càrrec d’investigadors domenequians.