Més de 7.400 persones van ser ateses al Centre de Vacunació Internacional de Barcelona de la Delegació del Govern

16/04/2019

La xifra de l'any passat va ser un 25% superior a la de 2017. El sistema de cita prèvia ofereix consultes a una setmana vista, excepte en els mesos d'estiu i Setmana Santa, quan la demanda s'incrementa


El Centre de Vacunació Internacional de Barcelona de la Delegació del Govern a Catalunya, situat al carrer Bergara, va atendre el passat any a un total de 7.498 persones, un 25% més que l'any anterior.

Aquest centre ofereix un servei integral d'atenció al viatger, que comença en la consulta del metge, que té caràcter gratuït, on s'avaluen les necessitats de vacunació de la persona interessada en funció de la destinació concreta del viatge.

En aquest sentit, existeixen vacunes ‘obligatòries’ i vacunes ‘recomanables’. Les ‘obligatòries’, que són també gratuïtes, són la vacuna de la febre groga, per a la part central d'Àfrica i l'Amazones, i la de la meningitis ACWY, obligatòria per als viatgers que es desplacen a Aràbia Saudita.

Les vacunes que es cataloguen com a ‘recomanables’ són les següents: febre tifoidea, hepatitis Ai B, diftèria-tètanus, ràbia, encefalitis japonesa i encefalitis centreeuropea, triple vírica, polio i còlera.

D'altra banda, existeix la possibilitat d'administració de medicaments antipalúdics per enfrontar la malària, que no són bovines pròpiament aquestes, sinó una profilaxi enfront d'aquestes malalties.

Les persones que planegen viatges amb destinacions exòtiques, generalment a països tropicals, sol·liciten cita prèvia a través de la pàgina web disposada a aquest efecte pel Ministeri de Sanitat, podent triar el centre de vacunació on volen ser atesos. El dia i hora assenyalats, en cas d'optar per un centre de la Delegació del Govern, un metge de l'Àrea de Sanitat realitzarà la fitxa del viatger, amb la descripció de la destinació, el temps de permanència en el lloc i en funció d'aquests paràmetres les vacunes obligatòries i recomanables.

El personal d'infermeria encarregat d'administrar la vacuna o bovines, realitza així mateix una labor d'informació al viatger, sobre què fer davant possibles efectes secundaris i quin ha de ser el contingut de la farmaciola del viatger, que ha d'incloure, entre altres recomanacions: analgésicos/antitérmicos, antidiarreicos, protectors solars i repel·lent de mosquits i insectes.

El personal d'infermeria també fa lliurament de la Guia de consells i recomanacions sanitàries, editada pel Ministeri de Sanitat amb el detall de la informació necessària per preparar i enfrontar un viatge internacional, de les característiques assenyalades.