El Govern crea 12 unitats judicials i 12 places de fiscals a Catalunya

12/04/2019


En el conjunt d'Espanya, es creen 75 unitats judicials i 80 places de fiscals. La plantilla orgànica s'amplia per primera vegada des de 2015


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres dos reials decrets pels quals es creen 75 unitats judicials i s'amplia la plantilla orgànica del Ministeri Fiscal en 80 places. L'objectiu és atendre les necessitats de la Justícia espanyola, contribuir a la seva major eficàcia i qualitat, i garantir als ciutadans la protecció judicial dels seus drets. Del total de places i unitats creades, 24 corresponen a Catalunya: 12 unitats judicials noves i 12 places de fiscals.

Est és el desglossament de les noves unitats i places a Catalunya:

12 UNITATS JUDICIALS:

  • 4 places de magistrat per a l'Audiència Provincial de Barcelona: 3 places (civil, seccions 11ª, 13ª i 14ª) i 1 plaça (penal, secció 21ª)
  • Jutjat de primera instància nº 60 de Barcelona
  • Jutjats socials nº 34 i nº 35 de Barcelona
  • Jutjat del mercantil nº 12 de Barcelona
  • Jutjat de primera instància i instrucció nº 8 d'Arenys de Mar
  • Jutjat de primera instància i instrucció nº 6 de Vic
  • Jutjat social nº 3 de Terrassa
  • Jutjat de primera instància nº 8 de Reus
  • TOTAL UNITATS JUDICIALS 12

12 NOVES PLACES:

  • Fiscalia Provincial Barcelona. 4 places noves, 2ª Categoria.
  • Secció Territorial de Badalona, 1 plaça nova, 3ª categoria
  • Fiscalia d'Àrea de Granollers, 1 plaça nova, 2ª categoria
  • Fiscalia d'Àrea de Terrassa, 1 plaça nova, 2ª categoria
  • Fiscalia d'Àrea de Terrassa, 1 plaça nova, 3ª categoria
  • Fiscalia Provincial de Girona,1 plaça nova, 3ª categoria
  • Fiscalia Provincial de Tarragona, 2 places noves, 2ª categoria
  • Secció Territorial de Reus, 1 plaça nova, 2ª categoria

 

53 jutjats i 22 noves places en òrgans col·legiats

En el reial decret relatiu a la programació de 2019 de noves unitats judicials, es disposa la creació de 51 jutjats i la dotació de 22 places de magistrat en òrgans col·legiats per al conjunt d'Espanya. Quant als jutjats de nova creació, 21 són jutjats de primera instància, 8 de primera instància i instrucció, 6 penal, 11 jutjats socials, 4 jutjats del mercantil i 1 jutjat degà exclusiu. A més, es procedeix a la constitució de 2 jutjats a la Comunitat Valenciana que havien estat suspesos en 2011. En aquest territori es crea també la Secció d'Apel·lació Penal en la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia per atendre l'entrada d'assumptes derivada de la instauració de la segona instància penal.

La data d'efectivitat de les places de magistrat en els òrgans judicials col·legiats i l'entrada en funcionament dels jutjats que es creen i constitueixen en aquest reial decret serà fixada per la ministra de Justícia, sentit el Consell General del Poder Judicial.

El Consell de Ministres ha aprovat així mateix un Reial decret pel qual s'amplia, per primera vegada des de 2015, la plantilla orgànica del Ministeri Fiscal en 80 noves places. En aquesta modificació de plantilla destaca el reforç de mitjans personals per abordar la lluita contra la corrupció amb la creació de nou places en la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i d'una plaça en la Fiscalia del Tribunal de Comptes.

Així mateix, s'adequa la plantilla del Ministeri Fiscal a les necessitats existents en el Camp de Gibraltar. Aquest reforç tracta de garantir una resposta judicial proporcionada i adequada al fenomen de la criminalitat organitzada creixent a la comarca i les províncies limítrofes, principalment en la lluita contra el narcotràfic, el tràfic de persones i el blanqueig de capitals. El passat mes de desembre, el Govern va aprovar ja la creació de cinc unitats judicials dins del Pla Integral Camp de Gibraltar amb càrrec als pressupostos de 2018.

També, i en línia amb el compromís de l'Executiu amb els drets dels col·lectius més desfavorits, es crea una plaça de fiscal de sala coordinador dels serveis especialitzats en la protecció de les persones amb discapacitat i atenció als majors.

D'altra banda, s'amplia el nombre de places en aquelles fiscalies que han requerit durant, almenys, els tres últims anys, mesures específiques de reforç per afrontar l'increment de càrrega de treball, la qual cosa determina que es tracta de necessitats estructurals i no merament conjunturals.