El Ministeri de Foment elabora la norma de construcció sismoresistent (NCS) per pal·liar el risc sísmic

11/04/2019



Les mesures instrumentals i les enquestes a la població permeten la millora del coneixement del risc sísmic. La Comissió Permanent de Normes Sismorresistents (CPNS) estudia, elabora i proposa aquestes normes que s'apliquen als camps de l'enginyeria i arquitectura


La setmana passada, un terratrèmol de magnitud 4.5 en l'escala de Richter, superficial, amb epicentre en la localitat de Ribera d'Urgellet, al Pirineu de Lleida, va poder sentir-se fins a en 18 localitats de Catalunya i fins i tot en diverses poblacions de la província d'Osca. En càlculs posteriors, el terratrèmol ha estat reevaluado a magnitud 4,0 i a una profunditat de 7 km.

El sisme va ser detectat per, entre unes altres, les estacions de la Xarxa Sísmica Nacional (RSN) que hi ha a Catalunya, el manteniment de la qual correspon a l'Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya. Amb motiu d'aquest episodi, la Delegació va sol·licitar la col·laboració dels ciutadans que ho haguessin sentit per emplenar l'enquesta de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) que recapta informació sobre experiències concretes. Es van rebre més de 500 enquestes, la qual cosa ha permès generar el mapa d'intensitats. L'esdeveniment s'ha classificat com d'intensitat màxima IV (àmpliament observat) en l'Escala d'Intensitat Macrosísmica.

Es tracta d'una aportació molt important per a la determinació del risc sísmic, que està compost per la perillositat sísmica (la probabilitat que succeeixi un terratrèmol en un lloc donat) i la vulnerabilitat sísmica (els possibles danys produïts en un lloc donat després d'un terratrèmol concret). La lluita contra el risc sísmic se centra a disminuir la vulnerabilitat i un dels seus principals instruments és la Norma de Construcció Sismorresistente (NCS).

La Norma és elaborada per la Comissió Permanent de Normes Sismoresistents (CPNS), presidida en l'actualitat pel Director General de l'Institut General. El seu objectiu és evitar la pèrdua de vides humanes i reduir el dany i el cost econòmic que puguin ocasionar els terratrèmols futurs. Les normes proporcionen uns criteris i recomanacions, de manera que la seva aplicació al disseny doti a les estructures de suficient sismorresistencia perquè les construccions no sofreixin danys rellevants davant sacsejades sísmiques petites, puguin resistir sense danys estructurals davant moviments sísmics moderats i puguin evitar el col·lapse davant les sacsejades més fortes previsibles, amb una probabilitat raonable, encara que amb possibles danys.

Els textos de la Norma NCSE-02 (part general i edificació) i de la Norma NCSP-07 (part de ponts) poden ser consultats en format PDF. D'altra banda, el Ministeri de Foment ha publicat la Norma de Construcció Sismorresistent: Part general i edificació (NCSE-02) (Sèrie Normatives, 2003) i la Norma de Construcció Sismorresistent: Ponts (NCSP-07) (Sèrie Normatives, 2008).

Les publicacions contenen el text legal de les normes, i recullen a més, de forma sistematitzada, els comentaris de tipus tècnic sobre aquells aspectes de major interès, per a una millor interpretació de les mateixes.