La Delegació del Govern a Catalunya forma als caps de colla perquè puguin actuar amb pirotècnia en celebracions

05/04/2019


Demà dissabte, a Barcelona, se celebrarà una jornada formativa a la qual estan inscrits 205 assistents. En els últims cinc anys, l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació ha impartit cursos a 1.500 persones que necessiten certificar la seva formació per poder actuar.


FOTO Pep Enric/FDDC


La Delegació del Govern a Catalunya, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, organitza aquest dissabte una jornada de formació dirigida als caps de colla, a la qual estan inscrites 205 persones.

L'acte ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Professional de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya, tindrà lloc en el Centre Civic Sant Martí de Barcelona i es perllongarà des de les 9,15 fins a les 18,30 hores.

D'acord amb el Reglament d'articles pirotècnics i de cartuchería, es tracta d'una formació obligatòria que reconeix als caps de colla com a consumidors experts el que, entre altres atribucions, els permet comprar el material de pirotècnica emprat en els espectacles.

El programa, dissenyat per l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern, contempla set ponències que abasten les matèries de necessari coneixement exigides per la normativa perquè la formació pugui ser certificada, inclòs el context cultural que envolta aquest tipus de celebracions.  

Alguns dels aspectes de formació contemplats són: composició i propietats bàsiques dels diferents artefactes pirotècnics, tècniques de preparació i utilització, mesures de seguretat aplicables als membres de la colla i a la població, o descripció de la Instrucció Tècnica Complementària (ITC-18) annexa al Reglament, que regula el detall per a la celebració d'aquest tipus d'actes populars.

Les ponències són a càrrec de representants de les entitats que col·laboren amb la Delegació en la preparació d'aquesta jornada. Al final de la mateixa, es realitzarà  un examen, que permetrà a l'Àrea d'Indústria i Energia expedir el corresponent certificat.

La Delegació del Govern a Catalunya garanteix aquesta formació obligatòria per a això organitza dos cursos a l'any, en diferents localitats, amb una participació mitjana de 125 persones per curs. En els últims cincos anys, 1500 diables han pogut certificar els seus coneixements i amb això exercir una activitat de gran tradició cultural i festiva a Catalunya.  

Mentre que la Delegació forma als caps de colla, el Departament de Cultura de la Generalitat és l'òrgan encarregat d'organitzar els cursos previstos per la normativa per a la resta d'integrants del grup.

El Ball de Diables és una de les manifestacions festives més antigues de la cultura popular i tradicional catalana que consisteix en una representació teatral del ben contra el mal. En l'actualitat, aquestes representacions se succeeixen al llarg de tot l'any, si bé, són més freqüents en els mesos d'estiu, associades a les festes populars.