L'Estat transferirà aquest any a Catalunya 13.7 milions d'euros per a la lluita contra la violència de gènere

03/04/2019


La Conferència Sectorial d'Igualtat ha acordat aquest dimecres els criteris de repartiment dels 100 milions d'euros que estableix el Pacte d'Estat per a la Violència de Gènere. Govern i comunitats autònomes també han aprovat el títol habilitant que acredita la situació de víctima de violència de gènere sense necessitat d'interposar denúncia per accedir a prestacions sociolaborals


La Secretària d'Estat d'Igualtat, Soledad Murillo, ha presidit aquest dimecres la Conferència Sectorial d'Igualtat en la qual s'han acordat els criteris de repartiment i objectius dels 100 milions d'euros destinats a les comunitats autònomes, tal com estableix el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, complint així amb els terminis d'execució dels fons.

D'aquest repartiment, la quantitat que es transferirà a Catalunya ascendeix a un total de 12.724.658,35 euros, la segona comunitat per darrere d'Andalusia.

El crèdit, de 100 milions d'euros, serà destinat al manteniment i millora de les xarxes de recursos i serveis socials d'atenció a les víctimes, en particular a les dones en situació de vulnerabilitat; inserció sociolaboral; campanyes de sensibilització i prevenció; protocols de coordinació i col·laboració entre les administracions i institucions competents; establiment d'un sistema d'acompanyament de les dones; reforç dels serveis de suport als menors fills i filles i dels Punts de Trobada Familiar; formació especialitzada en l'àmbit educatiu i de mitjans de comunicació i reforç de les Unitats de Valoració Forense Integral.

La Conferència Sectorial també ha acordat el repartiment de 9.5 milions d'euros, dels quals 6,5 es destinen a programes per a l'assistència social integral; un milió d'euros per a plans personalitzats d'atenció a les víctimes de violència de gènere, dones i menors, i els dos milions restants a programes de suport a víctimes d'agressions i/o abusos sexuals. La part que li serà transferida per aquests conceptes a Catalunya és de 909.540.05 euros.

La distribució del crèdit aprovada en el Conferència Sectorial respon a criteris territorials (insularitat i ciutat fronterera) i poblacionals (percentatge de dones), amb especial atenció a les dones majors de 65 anys i dones amb discapacitat, dones amb treball temporal o en situació de desocupació. Així mateix, es tindrà en compte la població rural i la densitat de població.

Acreditació de la condició de víctima

D'altra banda, Govern i comunitats autònomes han aprovat el títol habilitant, que amplia els mecanismes d'acreditació de la condició de víctima per accedir a prestacions sociolaborals sense la necessitat d'interposar denúncia. En aquest sentit, s'ha dissenyat un model comú i consensuat per unificar aquesta acreditació administrativa en tot el territori.

L'objectiu d'aquesta mesura, que ja tenien reconegudes les empleades públiques víctimes de violència de gènere, és millorar la resposta institucional i permetre l'accés als beneficis i drets sociolaborals de les víctimes sense supeditar-ho a la judicialización del cas.

El Reial decret-llei 9/2018 de 3 d'agost reconeix la validesa dels informes dels serveis socials, dels serveis especialitzats o dels serveis d'acolliment destinats a víctimes de violència de gènere de cara a la possibilitat d'accedir als drets i prestacions sociolaborals prevists en la Llei orgànica 1/2004 de 28 de desembre de mesures de protecció integral enfront de la violència de gènere. cal assenyalar que la denúncia policial segueix sent l'única via per accedir a la protecció policial i per iniciar un procés judicial.