La Delegació del Govern a Catalunya, amb el Banc d'Aliments de Barcelona en la gestió del programa d'ajuda a persones desfavorides

02/04/2019



L'entitat, és una de les Organitzacions Associades de Distribució (*OAD) que participen al programa nacional de distribució d'aliments gestionat pel Fondo Español de Garantia Agrària (*FEGA). Juntament amb Creu Vermella, en 2018 es van distribuir a Catalunya més 12 milions de quilos a 630 organitzacions associades, encarregades de lliurar els aliments als destinataris finals.


La Delegació del Govern a Catalunya, supervisa al territori el compliment del programa nacional de distribució d'aliments a les persones més necessitades, una iniciativa cofinançada en un 85% pel Fondo d'Ajuda Europea pels més desfavorits i en un 15% per l'Administració General de l'Estat.

En 2018, a Catalunya s'han distribuït gratuïtament 11.845.348,9 milions de quilos per un valor de 10 milions d'euros. Aquesta ingent quantitat de productes s'emmagatzema en nou centres de distribució de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i de Creu Vermella Espanyola, repartits a les quatre províncies, des d'on es distribueix a les organitzacions intermediàries amb el beneficiari final. El Banc d'Aliments de Barcelona, situat a la zona franca, és el més gran de tots ells i el que gestiona més de la meitat del total dels aliments que es reparteix a Catalunya

Es tracta d'una tasca complexa que requereix una sòlida experiència logística i d'organització d'equips que, en la seva majoria, estan integrats per persones voluntàries a els qui es deu l'èxit d'aquest programa.

Entre aquestes persones, es troba el director del Banc d'Aliments de Barcelona,  LLuis Fatjó-Vilas, durant 40 anys emprat en una multinacional capdavantera de la comunicació, 20 d'ells responsable màxim de l'àrea de recerca de mercats, home dinàmic, compromès amb la gestió professional del Banc, l'actualització tecnològica i conscient dels reptes del futur immediat que, en les seves pròpies paraules “passen per un canvi de mentalitat, un pas avanci des de l'asistencialismo cap a la lluita contra el balafiament alimentós”.

Fatjó-Vilas coneix bé a les Organitzacions Associades de Repartiment (OAR) que són les entitats que lliuren els aliments a les persones necessitades, en situació d'exclusió social i/o dependència econòmica: individus, famílies, llars o grups que es troben en situació de pobresa econòmica, persones sense llar i altres persones en situació d'especial vulnerabilitat social.  

Les Organitzacions Associades de Repartiment, a Catalunya ascendeix a 630, entre les quals es troben parròquies, associacions veïnals, col·lectius de persones immigrants, menjadors socials, etc. Es tracta d'organitzacions sense ànim de lucre i estatuts afins al programa d'ajuda a les persones desfavorides. Han de disposar d'una mínima organització administrativa que els permeti gestionar el repartiment gratuït d'acord amb la normativa. Són, precisament aquestes exigències burocràtiques derivades de la necessitat de fiscalització dels pressupostos de l'Estat, les que dificulten la labor de les entitats més petites.

Una constatació que Fatjó_Vilas no ha dubtat a traslladar al personal funcionari de la Delegació del Govern a Catalunya que supervisa el correcte funcionament d'aquesta iniciativa, en el marc de la relació de cooperació que existeix i que està basada en el reconeixement de la important labor que realitzen les entitats i en la cerca comuna de millores en la gestió del programa. Una de les millores proposades pel Banc, és que existeixi major coordinació en els lliuraments dels aliments per garantir que els 12 mesos de l'any queden coberts, sense períodes d'acumulació o d'escassetat, que alterin l'organització de les entitats intermediàries. 

En 2018, aquestes entitats van repartir aliments de manera gratuïta a un nombre de persones comprès entre les 203.000 i les 206.000 depenent de la fase del programa de repartiment, segons les dades del Fons Español de Garantia Agrària.

Entre els reptes pendents en relació amb els beneficiaris, segons apunta el director del Banc d'Aliments, està atendre de manera estable al col·lectiu de  immigrants en situació irregular que, per ser desconeguts per als serveis socials públics o homologats, manquen dels informes preceptius. No obstant això, aquests informes no són necessaris per al repartiment d'aliments a menjadors socials o a persones sense llar.

El Programa Operatiu d'ajuda alimentària del Fons d'Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides (2014-2020), a Espanya, gestionat pel Fondo Español de Garantia Agrària (FEGA) va autoritzar per 2018 la licitació per a la compra d'aliments per un valor total de 78.420.781,33 euros (IVA no inclòs). Les organitzacions associades de distribució, són la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) i Creu Vermella Espanyola, a través de les seves respectives delegacions territorials.