L'Oficina d'Assistència en Matèria de Registres de la Delegació del Govern a Catalunya va atendre 98.232 tràmits registrals en 2018, el 48% presencials

28/03/2019



A més, els empleats públics de l'Oficina del carrer Bergara de Barcelona van atendre 18.296 peticions d'informació de totes les àrees competència del registre. Les claus electròniques i els Certificats de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT), van ascendir a 2.784


De dilluns a divendres, de 9,00 a 17,30 hores, els empleats públics de l'Oficina d'Assistència en Matèria de Registres (OAMR) de la Delegació del Govern a Catalunya, van atendre el passat any a 61.653 persones, la qual cosa suposa una mitjana diària de 246 ciutadans que es van desplaçar a l'Oficina del carrer Bergara de Barcelona per presentar els seus documents i, d'aquesta manera, fer-los arribar a un ampli ventall d'administracions públiques de tots els nivells: estatal, autonòmic i local, connectades a través de Geiser, una plataforma electrònica per al registre i intercanvi de registres entre administracions.

Aquesta plataforma, permet sumar els registres presencials i els electrònics, aquells que es realitzen fent ús de la seu electrònica, sense que sigui necessària la compareixença de l'interessat. En 2018, la suma de tots dos llança la xifra de 84.572 registres, a més de les peticions d'informació que van ascendir a 18.296. En total, 98.232 registres (46.684 presencials, 13.660 registres de documentació rebuda per correu i 37.888 registres electrònics)

En contra del que pugui semblar, el registre de Bergara no és un oficina que gestioni tràmits senzills; la varietat dels assumptes que arriben als escriptoris dels empleats públics, la necessària cobertura legal de tots ells, les circumstàncies personals dels ciutadans i el context d'innovació tecnològica permanent, requereixen una actitud activa per part dels empleats públics en la labor d'assessorament en els procediments administratius en els quals són interessats.

En aquest sentit, l'OAMR-Bergara, a diferència d'altres registres més senzills, ofereix tots els serveis que actualment es poden prestar en aquestes oficines: registre, informació i tràmits electrònics, especialment, el certificat o acreditació electrònica, a més d'informació en totes les matèries competència de l'Administració General de l'Estat.

Per a l'activitat del registre, el mes de setembre és especialment intens en afluència de públic, amb motiu de la presentació de les sol·licituds per opositar a les especialitats mèdiques. L'any passat, aquesta Oficina va concentrar més de 1600 persones (1615)  en tan sols deu dies.

L'activitat habitual, també s'incrementa entre els mesos de maig i juny a causa de la presentació de les sol·licituds de l'IMSERSO per a les vacances d'estiu i per les peticions dirigides al Ministeri de Justícia per obtenir el certificat sobre delictes de naturalesa sexual, necessari per treballar amb menors, d'acord amb la Llei de Protecció Jurídica del Menor.

A aquests efectes i, en general, per evitar la gestió presencial davant futures necessitats, els empleats de l'OAMR-Bergara instrueixen als ciutadans en la utilització de les claus electròniques –sistema Cl@ve i Certificat electrònic de persona física de la FNMT- i realitzen les gestions oportunes per a la seva obtenció.

Des del convenciment que la seu electrònica única és el futur, per imperatiu legal, rapidesa, seguretat i estalvi de recursos, la cap del servei de Registre de la Delegació del Govern a Catalunya, Mª José Carrión, promou la pedagogia dels seus empleats públics cap als ciutadans perquè utilitzin la tramitació electrònica, facilitant els coneixements necessaris. “El temps emprat a ensenyar als ciutadans com manejar-se a les seus electròniques i sol·licitar la identitat digital que necessiten per a això, és una inversió molt rendible que els evitarà desplaçaments futurs i esperes per ser atès. És una estalvi de temps i diners, que a tots beneficia”.

En 2018, aquest Registre va facilitar 2.784 Claus i certificats electrònics expedits per la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, una xifra molt similar a la del 2017.