La delegada del Govern felicita el “paper fonamental” de l'AEMET en la celebració del Dia Meteorològic Mundial

25/03/2019

Teresa Cunillera ha posat en valor el treball que desenvolupa l'Agència Estatal de Meteorologia en el disseny de l'estratègia d'Estat per a la transició a un model econòmic més sostenible. “El seu servei d'informació a la ciutadania –ha afegit– ho ha convertit en un referent i una font d'informació de tota confiança, de primer nivell, fiable, imprescindible i de gran qualitat”.


La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha clausurat aquest dilluns la celebració del Dia Meteorològic Mundial 2019 a Barcelona, que ha convocat la Delegació Territorial a Catalunya de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), organisme depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Cunillera ha destacat en la seva intervenció el “paper fonamental” que desenvolupa l'AEMET, “una de les eines principals de les quals disposem a l'hora de dissenyar l'estratègia d'Estat cap a un canvi de model energètic i de les formes com produïm, distribuïm i consumim”. Un canvi cap a un model econòmic més sostenible forjat “en el compromís ferm per a la gestió del bé escàs de l'aigua”, així com l'adaptació al canvi climàtic.

Per a la delegada del Govern, l'AEMET és molt més que un organisme registrador del clima per a usos governamentals. “El seu servei d'informació a la ciutadania –ha afirmat– ho ha convertit en un referent i una font informativa de tota confiança, fiable, i de gran qualitat. Un servei útil per a la vida cuotidiana de la ciutadania i una eina essencial per al teixit empresarial i la indústria”.

Així mateix, el delegat territorial a Catalunya de l'AEMET, Antonio Conesa, ha recordat en la seva intervenció l'extraordinària labor dels col·laboradors oficials d'AEMET per al seguiment i vigilància del clima. Una xarxa de col·laboradors oficials creada en 1911 que aporta dades molt valuoses per al Banc Nacional de Dades Climàtiques.

Per reconèixer aquesta labor altruista, en aquest Dia Meteorològic Mundial 2019 s'ha premiat amb un diploma a quatre col·laboradors exemplars dels 190 que exerceixen actualment a Catalunya: José Mauri Terrado (a Parets del Vallès, des de 1984), Zacaries Sobrepere de la Creu (a la Pobla de Cérvoles, en Les Garrigues, ininterrompudament des de 1988), i Carles Jansà i Gran (en l'estació de Vila-seca, en el Camp de Tarragona, creada en 1929). No ha pogut assistir a l'acte l'altre col·laborador distingit amb diploma: Joan Planellas i Barnosell, responsable de l'estació de Jafre (Baix Empordà) que ha tingut diversos períodes de funcionament (1928-1935, 1941-1998, i des de l'any 2000 fins a l'actualitat).

L'acte s'ha celebrat a la Sala Àgora del Cosmocaixa i ha explicat, també amb una conferència magistral de Maria Carme Llasat, doctora en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona (UB), membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i una dels coordinadores del màster de Climatologia Aplicada i Mitjans de comunicació de la UB. La conferència de la doctora Llasat ha versat sobre la resposta del clima davant la variabilitat solar. De com aquesta variabilitat té una destacada influència en les precipitacions de pluja i, en les inundacions catastròfiques, que també tenen el seu origen, això sí, en altres factors com els usos del sòl i l'ocupació del territori.