Jornada informativa sobre regulació d'actes festius amb armes de avancarga i pólvora negra organitzada per la Delegació i dirigida als ajuntaments

20/03/2019



Impartida per l'Àrea d'Indústria i Energia, han assistit representants de 42 ajuntaments i la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. Anualment, la Delegació autoritza la celebració d'entre 220 i 240 actes festius d'aquestes característiques a Catalunya.


El saló d'actes de la seu de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), al carrer Antonio María Claret de Barcelona, ha acollit aquest matí una sessió informativa sobre la reglamentació dels actes festius amb armes d'avancarga i pólvora negra dirigida als ajuntaments catalans i organitzada per l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern.

A la convocatòria, han assistit pràcticament tots els ajuntaments de Catalunya que tenen “collas”, així com la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. L'Administració local ha estat representada, sobretot, per tècnics de prevenció, protecció civil, cultura i per agents de policia municipal.

El director de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació, Lluís Terradas, i el cap del Servei d'Autoritzacions Administratives, Manuel López, han estat els encarregats d'exposar les novetats del Reial decret 130/2017, de 24 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament d'Explosius  que inclou, com a novetat rellevant en relació amb els actes festius, la consideració de la pólvora negra com a matèria explosiva, amb regulació específica en una instrucció tècnica, en vigor, des del passat 1 de gener.

El canvi legislatiu ha suposat modificacions que afecten, d'una banda, a l'autorització dels actes festius amb armes d'avancarga i pólvora negra, competència de la Delegació del Govern previ informe de l'Àrea d'Indústria i de la Guàrdia Civil, i per un altre, a la formació dels participants, les mesures de seguretat i de protecció, competència dels Ajuntaments, molts d'ells, petits municipis amb escassos recursos administratius per desenvolupar-les.

Conscients de les dificultats que comporten aquestes limitacions, els responsables de l'Àrea de la Delegació del Govern, han promogut davant la Direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica la simplificació  de la documentació  necessària per a l'autorització dels actes a Catalunya, en els quals s'utilitzen menys quilos de pólvora i hi ha menys participants, que en altres manifestacions festives de la cultura espanyola.

Anualment, la Delegació de Govern a Catalunya autoritza la celebració d'entre 220 i 240 actes festius d'aquestes característiques, si bé, aquest any la xifra es preveu menor fins que els promotors dels actes festius es familiaritzin amb la nova regulació i l'estricta documentació que les sol·licituds han de portar aparellada.

Aquesta jornada informativa s'emmarca en la voluntat de la Delegació de col·laborar amb els col·lectius als quals presta servei i suposa la continuïtat de la celebrada el passat dia 16 de febrer a Solsona amb caràcter formatiu i dirigida en concret als trabucaires en actiu.