La Comissió Mixta de Seguretat constata que els grups de treball dels cossos policials avancen en la seva coordinació

04/03/2019


Els integrants de la Comissió Mixta han constatat els avanços realitzats pels grups de treball impulsats en la Junta de Seguretat de Catalunya del 6 de setembre de 2018.


La Comissió Mixta de Seguretat entre l'Estat i la Generalitat ha celebrat aquest dilluns la seva segona reunió, a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. L'última reunió d'aquest òrgan tècnic de coordinació entre l'Estat i la Generalitat es va mantenir el passat 2 d'octubre de 2018.

Per part de l'Estat, aquesta Comissió Mixta de Seguretat està integrada per la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el director del Gabinet de Coordinació de la Secretaria d'Estat de Seguretat, José Antonio Rodríguez; el cap superior de Policia, José Antonio Togores, i el cap de la VII Zona de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido.

Per part de la Generalitat, està conformada pel secretari general del Departament d'Interior, Brauli Duart; el director general de la Policia, Andreu Joan Martínez; el comissari cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, i la cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat, Alícia Moriana.

Els integrants de la Comissió Mixta han constatat els avenços realitzats pels grups de treball impulsats en la Junta de Seguretat de Catalunya del 6 de setembre de 2018. Així, han corroborat que la integració dels Mossos d'Esquadra en el CITCO “és ja una realitat”, després d'acordar-se el passat mes d'octubre.

També han abordat la recent integració dels Mossos d'Esquadra en el Comitè Permanent de Cooperació Operativa en Matèria de Seguretat Interior del Consell de la Unió Europea (COSI), fruit de la coordinació de la Secretaria d'Estat de Seguretat i el Departament d'Interior de la Generalitat.

A més, han avançat en la incorporació dels Mossos d'Esquadra en el Sistema d'Informació SIENA d'Europol després de “resoldre's els problemes de connexió tècnica i formar als agents”.

Altres assumptes en els quals s'ha avançat és en la incorporació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en el CAT112, així com en la integració i interoperabilitat de tots els cossos en els respectius sistemes en matèria de violència de gènere, que són el SIAV, en el cas de la Generalitat, i el Viogen, en el cas de l'Estat.

D'altra banda, s'ha avançat en la inclusió dels Mossos d'Esquadra en el Conveni d'Aplicació de l'Acord Schengen perquè la policia catalana sigui un agent habilitat per dur a terme ‘persecucions en calenta’.

Durant la trobada, la Generalitat ha demanat la reincorporació de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya en la CEPOL i el Govern de l'Estat ha mostrat la seva voluntat que això es faci realitat en els propers dies.

Finalment, la Comissió Mixta ha abordat el procediment d'autorització a membres dels Mossos d'Esquadra en funcions d'escorta fora de Catalunya. En aquest sentit s'ha acordat un procediment de finestreta única entre la Direcció General de la Policia i la Secretaria d'Estat de Seguretat.

En el cas de la resta de l'Estat, els desplaçaments s'hauran de comunicar a la Secretaria d'Estat de Seguretat i es donaran per autoritzats automàticament. En el cas de desplaçaments d'autoritats catalanes fora de l'Estat, s'aplicaran els mateixos criteris (avaluació de riscos segons el país de destinació) que a qualsevol altra autoritat estatal.

Tant la delegada del Govern a Catalunya com el secretari general del Departament d'Interior han valorat molt positivament la reunió de la Comissió Mixta. Per la seva banda, Teresa Cunillera ha qualificat de “fructífera i productiva” la trobada. I Brauli Duart ha posat en valor que, “de la totalitat de grups de treball, no hi ha cap que estigui encallat”.