El Govern deixa sense efecte els acords que preveien que la Agència Tributària de Catalunya tramités impostos de titularitat estatal i acorda la liquidació del Diplocat

El Govern deixa sense efecte els acords que preveien que la Agència Tributària de Catalunya tramités impostos de titularitat estatal i acorda la liquidació del Diplocat

15/12/2017

El Consell de Ministres ha acordat avui deixar sense efecte acords de la Generalitat que preveien centralitzar en l'Agència Tributària de Catalunya i en la Direcció general de Política Social el pagament de tributs de titularitat estatal i de cotitzacions socials.

Segons ha detallat el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, en la roda de premsa posterior a la celebració del Consell de Ministres, amb aquesta mesura el Govern pretén evitar que es generi "confusió" perquè "els organismes i funcionaris implicats es podien trobar en una situació insostenible des del punt de vista legal". "Aquests acords -ha explicat- tenien el propòsit de desplegar una hisenda catalana per assumir competències de l'Estat". Per això, l'Executiu ha decidit suspendre tots els convenis i actuacions pressupostàries per desenvolupar-los.

Amb aquests acords la Generalitat volia centralitzar en l'agència tributària catalana la presentació de models d'autoliquidació i altres tràmits de tributs estatals, i en la Direcció general de Protecció Social la prestació de serveis relatius a cotitzacions socials i ingressos de les quotes corresponents. Ha recordat el delegat del Govern que "això excedia les competències pròpies", al mateix temps que generava inseguretat jurídica als funcionaris. D'altra banda, la recaptació de tributs estatals per part de la hisenda catalana implicava "més burocràcia i més tramitació" per acabar ingressant els tributs on correspon: l'Administració de l'Estat.

El Consell de Ministres ha acordat també la liquidació del Patronat Catalunya Món. Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Tal com ha explicat el delegat del Govern, s'ha constituït un òrgan liquidador perquè ho porti a terme en un termini màxim de quatre mesos. El Diplocat, ha recordat Millo, és una entitat amb participació de la Generalitat i altres entitats que "es dedicava a la internacionalització del suposat conflicte per promoure la independència".

El Govern ha adoptat aquestes decisions en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Increment del pressupost per a Tarragona 2018

El Consell de Ministres, d'altra banda, ha incrementat en 1,2 milions d'euros el pressupost destinat a la construcció del pavelló poliesportiu que acollirà els Jocs del Mediterrani Tarragona 2018, augmentant així la seva aportació fins als 17,8 milions d'euros.

Autoritzat el pagament de 8 milions a les universitats

El Govern també ha autoritzat avui a la conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat el pagament de 8 milions d'euros per fer front al finançament de les universitats catalanes i alleujar la situació de dèficit conseqüència del descens de les matrícules.

(S'adjunta referència completa del Consell de Ministres amb aquests i altres acords adoptats a l'empara de l'article 155 de la Constitució)