Enric Millo fa una crida a defensar la Carta Magna i “retornar l’esperit constitucional a la nostra societat i a les nostres institucions”

Enric Millo fa una crida a defensar la Carta Magna i “retornar l’esperit constitucional a la nostra societat i a les nostres institucions”

04/12/2017

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, han presidit avui la recepció oficial convocada per la Delegació del Govern per commemorar el 39è aniversari de la Constitució Espanyola.

A l’acte han assistit el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; els subdelegats del Govern a Barcelona (Emilio Ablanedo), Girona (Juan Manuel Sánchez-Bustamante), Lleida (Inma Manso) i Tarragona (Jordi Sierra); l’ex ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz; el tinent general de l’Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara; el cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote; el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, i el cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran Lopez, així com el secretari general de la Delegació del Govern, Simón Pérez, representants de l’Administració General de l’Estat, de la societat civil i del món polític i empresarial.

Durant la seva intervenció, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha fet una crida “a defensar la Constitució de tots i cadascun de nosaltres” perquè, segons ha dit, “hem recuperat la Constitució a Catalunya però ara tenim una feina més important: retornar l’esperit constitucional a la nostra societat i a les nostres institucions”.

Davant l’intent “unilateral i antidemocràtic de pretendre liquidar en una nit la Constitució i l’Estatut, de la violació sistemàtica de les nostres lleis (...), de la fugida d’empreses, caiguda de la inversió, augment de la desocupació, incertesa econòmica, ruptura social”, el delegat del Govern ha subratllat que calia posar fi a aquest “balanç negre per a la història de Catalunya”. “Quan passa tot això -ha manifestat- la restitució del marc constitucional no és una opció, és una obligació política, ètica i moral”. Ha recordat que, en les darreres setmanes, “hem restituït la Constitució i l’Estatut a Catalunya, hem retornat la confiança econòmica i política i, el més important, hem tornat la veu als catalans, que d’aquí 15 dies podran votar amb garanties, amb plenes garanties, amb pluralitat i amb urnes transparents, una vegada més, el seu futur”.

Ha insistit que Catalunya i els catalans no poden quedar aïllats dels grans debats, desafiaments i reptes que marcaran el futur de les properes generacions i, en aquest sentit, ha considerat que “necessiten compromís, lleialtat i molt, molt d’esperit constitucional”. Enric Millo ha recordat, per exemple, que “el Govern d’Espanya ha proposat un fòrum de diàleg permanent amb les comunitats autònomes, un pacte d’Estat per la sanitat, un pacte d’Estat per l’educació o una reforma del finançament autonòmic”. “Perquè per construir el futur junts no necessitem destruir res”, ha asseverat.

Ha expressat també la seva convicció que qualsevol debat sobre la Constitució ha de servir “per aprofundir en tot allò que ens ha fet avançar, per ampliar els consensos als que vam ser capaços d’arribar l’any 78, per cohesionar més el nostre país realitzant millores territorials que reforcin la cooperació i la lleialtat autonòmica”.

Enric Millo ha volgut deixar clar que “la reforma de la Constitució no pot ser un peatge a pagar a aquells que volen trencar la unitat i destruir la convivència, que és el principal valor a preservar”.

Dolors Montserrat demana generositat, consensos i diàleg

La ministra Dolors Montserrat ha assenyalat que "avui celebrem la major etapa de convivència i progrés de la nostra història" i ha destacat que "sempre hem aconseguit grans èxits quan hem treballat junts". Per això, ha animat a "seguir perseverant en els valors de la nostra Constitució". La ministra ha reivindicat la "generositat" dels pares de la Carta Magna i ha fet una crida al "diàleg i al consens social per seguir avançant en el camí dels drets i les llibertats".