El Govern engega un pla de xoc per garantir el funcionament de l'Aeroport de Barcelona-El Prat

El Govern engega un pla de xoc per garantir el funcionament de l'Aeroport de Barcelona-El Prat

17/05/2017

El secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, acompanyat del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha detallat avui les mesures del “pla de xoc” que ha engegat el Govern d'Espanya per garantir el bon funcionament de l'Aeroport de Barcelona-El Prat després de l'entrada en vigor de la nova normativa en els controls de fronteres de la Unió Europea.

Segons ha explicat José Antonio Nieto, el ministeri d'Interior i Aena compraran 450 nous verificadors per als principals aeroports d'Espanya, uns 40 dels quals estaran destinats a El Prat. La setmana que ve ja arribaran 20 d'aquests verificadors a l'aeroport de Barcelona i la seva posada en marxa anirà acompanyada del conseqüent augment d'agents: la plantilla es reforçarà amb uns 40 o 50 més. “La seguretat és una peça bàsica de la mobilitat a Europa”, ha recordat el secretari d'Estat de Seguretat: només per garantir-la treballen 3.000 persones en l'aeroport del Prat, entre efectius de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i seguretat privada, sobre un total de 20.000 empleats. “Aquest esforç mereix un reconeixement”, ha destacat.

Nieto ha defensat que el canvi en la normativa de controls de fronteres, que obliga a incrementar els controls interns en vols de l'espai Schengen davant l'amenaça terrorista, ha tingut el seu efecte en alguns dels principals aeroports espanyols com els de Palma de Mallorca, Màlaga, Alacant i Jérez, a més del de Barcelona. Si bé la seva aplicació “suposa un sobreesforç”, ha admès, “també dóna als ciutadans un plus de seguretat”.

En el cas de l'aeroport del Prat, es tracta sobretot de fer front a l'elevat flux de passatgers que es produeix els diumenges durant quatre hores en les poden arribar-se a concentrar més de 10.000 persones procedents de diferents vols, ha exposat el secretari d'Estat de Seguretat. Altres mesures que s'aplicaran pròximament és l'ampliació amb Telefónica de l'ample de banda de la línia que dóna servei a l'emissió de dades dels verificadors, per agilitar el seu funcionament, i la compra de verificadors sense agent.

“Hem informat als responsables de la Generalitat dels passos que s'estan donant”, ha explicat José Antonio Nieto, qui ha demanat que “tots remem en la mateixa direcció” ja que “la comunicació fluïda amb totes les administracions” és imprescindible. “El bon nom, el prestigi i la qualitat de l'aeroport de Barcelona-El Prat ha de ser un objectiu de tots, no solament del Govern, ha de ser un repte que assumeixi tot el que vulgui que li vagi bé a Barcelona, Catalunya i Espanya, ja que  és un dels grans referents de la mobilitat a Europa i al món”, ha posat en relleu.  

Amb aquest propòsit, avui s'han reunit en la delegació del Govern a Catalunya el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, el delegat del Govern, Enric Millo, el director general de la Policia, Germán López, el cap superior de Policia de Catalunya, Sebastián Trapote, el director d'AENA, Javier Marín, i la directora de l'Aeroport de Barcelona, Sonia Corrochano.