El Subdelegat del Govern informa sobre les bases per a la concessió d'ajuts de l'1,5% cultural

El Subdelegat del Govern informa sobre les bases per a la concessió d'ajuts de l'1,5% cultural

25/11/2014

El Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, ha mantingut avui una reunió de treball amb més de 80 representants d'ajuntaments i consells comarcals de la província de Barcelona per presentar les bases reguladores de la nova convocatòria del Ministeri de Foment d'ajuts emmarcats a l'1,5% Cultural.

El nou conveni desenvolupa el VI Acord de Col•laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, que eleva a l'1,5% l'aportació del Ministeri de Foment a la conservació del Patrimoni Històric Espanyol. Entre les seves novetats destaca la fixació d'un període màxim de 20 dies per a la presentació de sol•licituds i dels criteris de valoració i puntuació de les sol•licituds (Poden ser consultades en l'Ordre FOM / 1932/2014 de 22 d'octubre de 2014).

 

Durant la trobada, Emilio Ablanedo ha destacat "la necessitat que la ciutadania pugui gaudir del nostre patrimoni històric com a forma de garantir l'accés a la cultura, que és condició indispensable per al ple gaudi de les nostres les llibertats".

Entre 2008 i 2014 l'1% cultural ha vehiculat la inversió de 17.409.960 € en 18 projectes a la província de Barcelona, que han suposat unes inversions totals de 30.769.125 €. En aquest context, en els últims tres anys, aquesta partida ha finançat part de la rehabilitació del Recinte Històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, -amb una inversió de 6.233.195 €- o la restauració, condicionament i remodelació del conjunt d'edificis del Museu Maricel de Mar, Can Rocamora i Museu del Cau Ferrat de Sitges -amb una participació estatal de 3.023.740 € -, que s'inaugurarà aviat.

Igualment responen a finançament de l'1% cultural al Museu Arqueològic de l'Esquerda de Roda de Ter, la intervenció i ampliació del jaciment arqueològic del Camp de les Llosses de Tona i el Museu del Vi de Vilafranca del Penedès.

Què és l'1,5% cultural

L'1,5% cultural neix de l'obligació que tota obra pública finançada total o parcialment per l'Estat inclogui una partida equivalent com a mínim a l'1% dels fons d'aportació estatal, amb destinació a treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o al foment de la creativitat artística.

 

Podran sol·licitar finançament amb càrrec a l'1,5% cultural:

• Immobles declarats -o en procés de declaració- béns d'interès cultural (BIC) o categoria autonòmica assimilable (BCIN), o que estiguin inclosos dins un conjunt històric i estiguin especialment catalogats pel planejament municipal.


• Obres de nova planta exclusivament quan es tracti de centres d'interpretació de jaciments arqueològics declarats béns d'interès cultural.


• Béns immobles de titularitat pública. Excepcionalment poden ser de titularitat privada quan sigui cedida per a ús públic per un mínim de 50 anys o es tracti de béns inclosos en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, o estiguin inclosos en els Plans Nacionals de Patrimoni.


• S’han de destinar, almenys durant 50 anys, a un ús públic de caràcter sociocultural, turístic o de servei públic.