El MARM invertirà prop de 900.000 euros per incrementar les inspeccions d'abocaments a la Conca de l'Ebre

25/11/2008

Publicado hoy en el B.O.E.


  • Ha anunciat la contractació d'una assistència que verificarà el compliment de les empreses de les seves autoritzacions, fet que s'uneix a altres accions de la Conferència Hidrogràfica de l'Ebre, com l'aument de controls als punts d'abocament
  • Aquesta acció s'integra al Pla Tolerància 0 d'abocaments que es desenvolupa des del Ministeri des de 2005

El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí ha licitat una assistència tècnica que incrementarà les inspeccions d'abocaments a la Conca de l'Ebre per comprovar el grau de compliment de les autoritzacions. Aquesta acció suposarà una inversió durant dos anys de prop de 900.000 euros que s'integren en el Pla Tolerància 0 d'abocaments que desenvolupa el Govern d'Espanya des de 2005.

Els últims anys s'han produït reformes legislatives que milloren la gestió d'abocaments d'aigües residuals. Aquesta situació ha obligat a revisar totes les autoritzacions d'abocament introduint noves limitacions sobre emissió de substàncies i també establint els terminis d'adaptació a les noves normes.

Aquesta labor normativa i administrativa no tindria sentit si les condicions imposades no es compleixen en la realitat, d'aquí el valor d'aquesta nova acció del Ministeri a la Conca de l'Ebre que permetrà testar exhaustivament el compliment de les noves condicions.

Per a això es realitzaran inspeccions completes “in situ” dels abocaments, tant dels abocaments no autoritzats que hagin iniciat un procés de regularització, com dels abocaments autoritzats que s'estiguin revisant en aquell moment.

Amb les dades obtingudes es redactaran informes que avaluïn el compliment de les autoritzacions i que certifiquin que s'han realitzat les obres necessàries per a la reducció de les emissions. En el cas d'incompliments puntuals o continuats, aquests documents permetran incoar expedients sancionadors per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Altres accions
També des de l'Organisme de Conca s'ha anunciat l'ampliació dels controls periòdics d'abocament a través d'una assistència tècnica que ha donat començament aquest any 2008. En concret aquest projecte planteja realitzar més de 500 inspeccions a l'any en tot el territori de la Conca de l'Ebre, el que ampliarà el control que realitza la Confederació.

Des de 2004 la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha donat un impuls als controls sobre les autoritzacions d'abocament. De fet, aquest nou projecte amplia els objectius del programa que des de 2005 i fins a 2007 ha portat l'Organisme a través d'altres assistències tècniques consistents a intensificar els controls a les 12 majors empreses de la Conca, quant a abocament es refereix.

A més, l'Organisme està realitzant una revisió de totes les autoritzacions d'abocament per adequar-los a la nova reglamentació aprovada en 2003, que redunda en una intensificació del control i vigilància dels mateixos. Tot això seguint les línies mestres establertes en la legislació europea, a través de la Directiva Marc del Agua, amb el fi últim d 'aconseguir el bon estat de les masses d'aigua.