El MARM i la Generalitat de Catalunya acorden impulsar l'inici de les obres de
descontaminació de l'embassament de Flix (Tarragona)

19/11/2008

  • El procés de descontaminació inclou rigoroses mesures de protecció i seguretat, fruit dels acords alcanzados entre totes lasinstituciones i organismes competents
  • Aviat s'iniciarà la primera fase d'aquesta actuació, consistent en l'execució de pous d'emergència a Tortosa

El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el Conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, han confirmat el seu suport a l'acord assolit ahir a la reunió de la mesa tècnica del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE) d'impulsar de manera coordinada el pròxim inici de les obres d'eliminació de la contaminació química de l'embassament de Flix, a Tarragona.

A aquesta reunió de la taula tècnica van assistir representants d'institucions com el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, l'Agència Catalana de l'Aigua, el Departament d'Agricultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i Acuamed – societat estatal executora de les obres-, entre d'altres.

El procés de descontaminació de l'embassament de Flix, que la societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, desenvolupa en diverses fases, té una durada total de tres anys i mig i suposa una inversió global d'uns 180 milions d'euros. El projecte inclou rigoroses mesures de protecció i seguretat, fruit dels acords assolits entre totes les institucions i organismes competents.

Com una mesura de precaució suplementària del Pla d'Emergència figura l'execució d'uns pous d'emergència al terme municipal de Tortosa. Aquest pla, dirigit per la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil de la Generalitat, ha comptat amb la participació i assessorament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, de l'Agència Catalana de l'Aigua i del Departament de Salut de la Generalitat, entre d'altres.

La finalitat d'aquests pous serà garantir recursos hídrics al Consorci d'Aigües de Tarragona i a la pròpia localitat de Tortosa. Aquesta mesura, a més, tan sols es prendria en el cas que s'activés el Pla d'Emergència, aprovat el passat 1 d'abril de 2008 segons acord de govern de la Generalitat de Catalunya. Aquests pous tenen un caràcter merament preventiu i són temporals, de tal forma que una vegada que tot el procés de descontaminació de l'embassament es completi, els pous seran clausurats.

Amb aquest objectiu se'n va a iniciar pròximament l'execució d'un mínim de 6 pous, ampliables fins a 12, amb la finalitat de garantir un cabal punta d'1,2 metres cúbics d'aigua per segon, suficients per al proveïment, en cas de necessitat, tant al Consorci d'Aigües de Tarragona com a Tortosa durant els dies que pogués durar l'emergència sense que es pugui estendre més temps donades les característiques de l'aqüífer.

A la mesa tècnica del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE) es coordinen diversos aspectes relatius a les obres que s'estan desenvolupant en el Delta i a l'obra de descontaminació de Flix, amb la finalitat que els treballs es desenvolupin en el marc de la màxima cooperació i transparència entre les institucions implicades.

DESENVOLUPAMENT DE LES OBRES
L'embassament de Flix reté actualment una gran quantitat de fang contaminat procedent de l'activitat desenvolupada per les successives instal·lacions químiques assentades des de principis del segle XX en el marge dret, i dels canvis en la dinàmica fluvial del riu, deguts a la construcció de les preses de Mequinensa, Ribarroja i la pròpia Flix.

Les obres de descontaminació estan incloses a la Llei 11/2005, pel que estan declarades d'interès general, prioritàries i urgents, i consisteixen en l'extracció, ratament, transport i abocament en dipòsit controlat dels esmentats residus contaminats. Juntament amb altres actuacions, la descontaminació de l'embassament de Flix forma part del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre.

COMISSIÓ DE SEGUIMENT
El setembre de 2004 es va crear una Comissió de Seguiment i una Comissió Tècnica de la descontaminació de l'embassament, formada per representants de les diferents administracions i agents socials. A la Comissió de Seguiment s'han coordinat i consensuat, pràcticament per unanimitat, totes les decisions d'importància respecte a la forma de resoldre el problema de la descontaminació i les característiques de les obres i tractaments dels residus que se'n van a engegar pròximament.