La ministra de Ciència i Innovació presenta l’Estratègia Universitat 2015 a la Universitat Pompeu Fabra

la ministra durante su intervención

17/11/2008

  • Cristina Garmendia ha informat al Consell de Govern de la UPF sobre aquesta estratègia de modernització de la universitat espanyola i ha corregit les aportacions dels diferents col·lectius del sistema universitari
  • Tanmateix, durant la seva visita a Barcelona, la ministra ha inaugurat el curs 2008 de la Barcelona Graduate School of Economics
  • Aquest vespre, la titular de Ciència i Innovació presidirà la celebració del Cinquentenari de La Fundació Empreses IQS – Institut Químic de Sarrià

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, i el secretari d'Estat d'Universitats, Màrius Rubiralta, han presentat avui al Consell de Govern de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), l'Estratègia Universitat 2015 i han recollit les aportacions dels diferents col•lectius del sistema universitari a la iniciativa. La visita a la UPF s'emmarca dins de la ronda de trobades que el MICINN realitza amb les universitats espanyoles perquè s'impliquin en aquesta estratègia de modernització del sistema universitari. Tots dos han estat rebuts pel rector de la UPF, Josep Joan Moreso, i per la comissionada per a Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya, Blanca Palmada.

La ronda de visites va arrencar el passat 23 d'octubre a la Universitat de Santiago de Compostela i va prosseguir amb les universitats d'Alacant, el 28 d'octubre, i d'Oviedo, el 5 de novembre.

Garmendia ha destacat durant la seva intervenció davant el Consell de Govern de la UPF que l'Estratègia Universitat 2015 “pretén situar a Espanya entre els 10 països més avançats del món en educació superior universitària, ciència, tecnologia i innovació i a les nostres universitats entre les més atractives i competitives d'Europa, garantint que el sistema universitari espanyol en el seu conjunt, segueixi avançant cap a l'excel·lència i es consolidi en el context internacional”.

Garmendia ha assenyalat que l'Estratègia Universitat 2015, “és una aposta del Govern, liderada pel Ministeri de Ciència i Innovació per impulsar un major compromís del sistema universitari Espanyol amb els reptes socials i els canvis econòmics de la nostra societat. Es tracta d'un gran pacte social per l'educació superior, entre l'Administració General de l'Estat, administracions autonòmiques, universitats, agents socials i econòmics i la societat en general, per afrontar els reptes de la globalització a l'horitzó de 2015. Un camí que ha de permetre avançar cap al futur i afrontar amb èxit el canvi i la modernització del sistema universitari espanyol”.

Beneficis de l'EU 2015
La ministra ha assenyalat que el principal objectiu de l'Estratègia Universitat 2015 és aconseguir millors universitats amb un sistema formatiu i unes activitats d'investigació i transferència de coneixement de qualitat, i competitives en el panorama europeu i internacional.

La titular de Ciència i Innovació ha subratllat que l'adequat disseny i implementació de l'Estratègia Universitat 2015 generarà un important ventall de beneficis, entre els quals destaquen una major autonomia universitària, enfortiment de les polítiques de beques i ajudes a l'estudi, motivació i implicació del col•lectiu d'estudiants, una universitat més accessible, nous perfils professionals universitaris adaptats a les necessitats actuals, major transparència en la rendició de comptes, una universitat competitiva a nivell local i a nivell global, així com també, la transferència de coneixement i tecnologia aplicada de manera més eficient.

Campus d'Excel·lència Internacional
D'altra banda, la titular de Ciència i Innovació ha exposat al Consell de Govern de la Universitat Pompeu Fabra les línies centrals del programa Campus d'Excel•lència Internacional, un dels principals eixos de l'Estratègia Universitat 2015, que intenta promoure l'agregació d'institucions que, compartint un mateix campus, elaborin un projecte estratègic comú amb la finalitat de crear un entorn acadèmic, científic, emprenedor i innovador dirigit a obtenir una alta visibilitat internacional. L'objectiu és crear veritables entorns de vida universitària integrada socialment al districte urbà o territori, amb gran qualitat i altes prestacions de serveis i millores en sostenibilitat mediambiental. Així mateix, es pretén afrontar reptes com ara l'atracció dels millors estudiants i investigadors i la competència per ubicar instal•lacions científiques i empreses d'alt valor afegit en els entorns dels campus universitaris.

Estatut de Personal Docent i Investigador
Un altre dels eixos de l'EU 2015 en els que la ministra ha posat especial èmfasi és l'estatut de Personal Docent i Investigador (PDI), l’esborrany del qual ja ha iniciat la seva fase de debat. Garmendia ha explicat que aquest document proposa la regulació d'una estructura de carrera funcionarial que estigui basada en l'obtenció de mèrits docents i investigadors, així com les condicions en les quals els professors o investigadors funcionaris universitaris podran participar en la gestió i explotació dels resultats de la seva investigació, tal com exigeix la LOMLOU.

El document inclou tots els aspectes essencials d'un Estatut i és un text de partida per iniciar el procés de consultes i negociacions amb tots els sectors implicats: els agents socials, el Consell d'Universitats i la comunitat universitària en general, les Comunitats Autònomes, a través de la Conferència General de Política Universitària, així com els restants departaments ministerials.

Inauguració del curs de la Barcelona Gradua't School of Economics
Durant la seva visita, la ministra ha inaugurat el curs 2008 de la Barcelona Gradua't School of Economics, “una institució que serveix d'exemple a tots els qui tractem el repte d'internacionalització que té per davant el sistema universitari espanyol i que està cridada a convertir-se en un centre de referència a nivell mundial en l'àmbit de l'economia i les ciències socials”, ha subratllat la titular de Ciència i Innovació.

Cinquantenari de la Fundació Empreses IQS
Aquesta nit, Cristina Garmendia presidirà el sopar de celebració a Barcelona del cinquantenari de la Fundació Empreses IQS -Institut Químic de Sarrià-. La ministra posarà en relleu la necessitat d'impulsar la col·laboració entre acadèmia i empresa amb l'objectiu d'acoblar l'oferta educativa i científica amb les demandes empresarials i socials. Alguna cosa que ha sabut fer amb excel·lents resultats el IQS, que ha demostrat un alt nivell d'inserció laboral  i una gran vocació emprenedora dels seus estudiants al llarg de la seva història.