El Ministeri de Vivenda compromet 15 milions d’euros per a la urbanització de sòl i la renovació i rehabilitació de cases a Catalunya

comisión bilateral estado - generalitat

04/11/2008

Després de la Comissió Bilateral amb la Generalitat de Catalunya que ha presidit la ministra de Vivenda, Beatriz Corredor


  • Corredor acorda finançar 174 allotjaments universitaris a Manresa i als campus de Bellissens, a Reus, i de Sant Cugat del Vallès
  • Els 2,6 milions d’euros aportats per l’Estat per a urbanitzar el sòl permetran la construcció de 1.000 cases protegides
  • El Ministeri destina  gairebé 6,3 milions d’euros a la remodelació de diferents barris i centres urbans de la ciutat de Barcelona i 3,4 milions a la renovació del nucli històric de Vic
  • Els pressupostos de Vivenda per al 2009 preveuen una inversió de 66 milions d’euros a Catalunya, sent la tercera CCAA on major aportació econòmica farà aquest Departament
  • Prop de 84.000 llars catalanes s’han finançat amb pressupost de l’Estat i uns 5.000 joves estan cobrant els 210 euros de la Renda Bàsica d’Emancipació

El Ministeri de Vivenda ha compromès més de 15 milions d'euros a diverses actuacions d'urbanització de sòl i de renovació i rehabilitació d'habitatges a Catalunya. La inversió forma part dels acords que la ministra de Vivend, Beatriz Corredor, ha signat avui a Barcelona durant la Comissió Bilateral amb la Generalitat de Catalunya, a la que ha assistit el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

En aquesta mateixa reunió, la ministra ha anunciat que els pressupostos per a l'any que ve del Departament que dirigeix contemplen una inversió de 66 milions d'euros, el que la converteix en la tercera Comunitat Autònoma que més aportació econòmica rep de l'Estat en matèria d'habitatge. “Com veuen el Govern d'Espanya i el Ministeri en particular, està complint els seus compromisos amb Catalunya i els asseguro que l'aposta per aquesta Comunitat es mantindrà amb el nou Pla d'Habitatge i Rehabilitació 2009-2012”, ha manifestat Beatriz Corredor.

Rehabilitació i renovació urbanes
La Comissió Bilateral s'ha saldat amb nou acords relatius a la ciutat de Barcelona que suposaran una inversió ministerial de 6,3 milions d'euros, fet que suposa el 40% del cost total de les obres. En concret, s'han assolit sis acords d'Àrees de Rehabilitació de Centres Urbans que permetran remodelar un total de 545 habitatges dels nuclis antics del Clot (69), Horta (63), Poblenou (28), Sants (118), Gràcia (187) i St. Andreu (80). Les obres consistiran en la recuperació d'elements comuns i en l'adequació de l'habitabilitat dels habitatges. El Ministeri destinarà més de 3,2 milions d'euros a aquestes actuacions.

També s'han subscrit tres acords d'Àrees de Rehabilitació Integral a Barcelona amb un finançament estatal de gairebé 3,1milions d'euros per actuar en 674 cases dels barris de Prosperitat (91 habitatges), Poble Sec (135) i Ciutat Vella (448).

A aquests acords se suma un altre de recuperació del centre urbà denominat Edifici Walden 7, en San Just Desvern (Barcelona) que intervindrà sobre 446 habitatges, sent l'aportació ministerial de 2,7 milions d'euros, el 50% del total.

La ministra ha signat a més el compromís d'aportar 3,4 milions d'euros a la renovació urbana del nucli històric de Vic (Barcelona) per actuar en 178 cases, portant a terme tasques de reposició de 98 llars i de rehabilitació en 80.

Urbanització de terra i allotjaments universitaris
El Ministeri d'Habitatge destinarà 2,6 milions d'euros a sis Àrees d'Urbanització Prioritària a Catalunya que permetran la construcció de 1.000 cases protegides als municipis de Gurb, Manresa i Sallent (Barcelona); Figueres (Girona); La Seu d'Urgell (Lleida) i Constantí (Tarragona). Les sis actuacions suposaran la urbanització d'una superfície de 110.000 metres quadrats –equivalent a 11 camps de futbol-, en els que el 86% d'edificabilitat residencial es destinarà a la promoció d'habitatge protegit.

La ministra ha acordat amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge i els alcaldes dels diferents municipis, destinar més de 500.000 euros a actuacions d'urbanització de terra a la província de Barcelona que faran possible el desenvolupament de 186 pisos protegits (16 al municipi de Gurb, 77 a Manresa i 93 a Sallent). A això es summa la inversió d'1,3 milions d'euros per a 528 pisos a Figueres; 446.000 euros per a 154 habitatges a La Seu d'Urgell i 396.000 euros per a 132 cases a Constantí.

Així mateix, Beatriz Corredor s'ha compromès a finançar la promoció de 174 allotjaments universitaris que vindran a incrementar el parc públic d'habitatges de lloguer destinades a la comunitat universitària a Catalunya. D'aquesta manera, es construiran 50 allotjaments a Manresa i 64 en el campus de Sant Cugat del Vallès de la Universitat Politècnica de Catalunya, i 60 en el campus Bellissens, a Reus, de la Universitat Rovira i Virgili.


Un habitatge per a 84.000 famílies catalanes
La ministra ha fet balanç de les actuacions que el Departament que dirigeix desenvolupades a Catalunya. Així, ha destacat que els plans del Ministeri han finançat els últims cinc anys l'accés a una llar a prop de 84.000 famílies catalanes.

En aquest sentit, ha recordat que l'actual Pla Estatal d'Habitatge (PEV) contempla per a Catalunya una inversió de 860 milions d'euros, un 119% més que no va destinar el Pla 2002-2005, el que es tradueix en finançament per a un 10% més de famílies que les previstes pel Pla dissenyat pel Partit Popular.

En el seu discurs davant les autoritats presents, Beatriz Corredor ha agraït la col•laboració i eficàcia del Govern català i la resta d'institucions en l'aplicació de les polítiques d'habitatge, ja que han fet de Catalunya una de les CCAA amb major grau de compliment del PEV, amb un 91% d'objectius convinguts complerts.

La ministra ha ressaltat el suport de l'Executiu central a la joventut catalana a través de la Renda Bàsica d'Emancipació, que en aquesta Comunitat ja cobren 5.000 joves i que aviat ho faran altres 22.000 que tenen reconegut el dret a percebre aquesta ajuda al lloguer de 210 euros, segons les últimes dades oficials, de 30 de setembre.

Els compromisos estatals amb Catalunya s'evidencien també en les 22 actuacions de rehabilitació de patrimoni arquitectònic que el Ministeri finança amb gairebé 40 milions d'euros.

> Fotos